Hrvatska: Protesti, napadnut Kerum

Izvor: B92, 16.Apr.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Protesti, napadnut Kerum

Zagreb -- U hrvatskim gradovima održani protesti zbog presude Haškog tribunala kojom su dva generala osuđena na ukupno 42 godine zatvora. U Splitu napadnut gradonačelnik.

Tribunal u Hagu u petak je osudio Antu Gotovinu na 24, a Mladena Markača na 18 godina zatvora, dok je Ivan Čermak oslobođen.

Tokom skupa "Za domovinu" oštro su kritikovane aktuelna i bivša vlast koje su označene odgovornima za presude, a jedan od organizatora pozvao je na prekid pregovora s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU i da se predsednik Srbije Boris Tadić proglasi nepoželjnim.

Zapaljena je zastava Evropske unije, a uočeno je i nekoliko crnih zastava s natpisom "Za dom spremni", ali većih incidenata nije bilo.

Prema policijskim procenama na vrhuncu skupa se okupilo oko 10.000 građana, koliko su procenili i novinari, dok su organizori naveli da ih je bilo oko 50.000.

Inače, premijerka Jadranka Kosor sastala se s predstavnicima oko 40 veteranskih udruženja koja ne podržavaju protest.

Na tom sastanku je bio i general Ivan Čermak, koji je juče oslobođen krivice.

Tema razgovora je situacija nakon prvostepene presude Haškog suda za ratne zločine nad Srbima tokom i nakon akcije "Oluja" iz 1995. hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, i mogući dalji pravni koraci.

"Tadić da se proglasi nepoželjnim"

Jedan od organizatora protesta u Zagrebu Željko Sačić, nekadašnji Markačev zamenik, rekao je da je u petak u Hagu "osuđen hrvatski narod i 16.000 poginulih".

"Nećemo dozvoliti da od žrtve agresije naprave agresora. Oni su sotonskim planom bacili ljagu na Oluju i žele baciti jaram na našu decu", poručio je Sačić.

On je zatražio prekid pristupnih pregovora s EU i da se Boris Tadić proglasi "personom non grata".

Sačić je rekao da je današnji skup miran, ali da "više neće imati strpljenja ako se nepravda ponovi".

"Svakom Hrvatu i Hrvatici je dosta hrvatske vlade i Jovana Josipovića (Ive Josipovića, predsednika države). U ovoj Vladi stoluju (Slobodan) Uzelac, (Milorad) Pupovac, stoluju četnici, ova Vlada stoluje i blaguje sa četnicima i dosta je bilo da Srbi vladaju nama", rekao je glumac Božidar Alić.

Među demonstrantima je bio i pevač Marko Perković Tompson, koji je otpevao jednu pesmu.

Okupljeni su nosili zastave Hrvatske i one protiv EU, a takođe su povezali i hrvatsku i američku zastavu transparentom s natpisom "Zajedno 1995", kao i slike Ante Gotovine.

Okupljenima se obratio i biskup iz Gospića Mile Bogović, koji je rekao da ga pogađa "nepravedna presuda", a pozdravio ih je šibenski biskup Ante Ivas.

Protest su organizovali Udruženje hrvatskih veterana 1990-1996, pokret "Hrast" i politička inicijativa "Akcija za bolju Hrvatsku".

Organizatori skupa u predloženim zaključcima protesta navode da hrvatski branitelji nikad nisu bili niti jesu pripadnici zločinačke organizacije, već branitelji svojeg naroda i države.

Slični skupovi podrške generalima održani su i u Rijeci, Splitu, Osijeku i Požegi.

U Splitu napadnut gradonačelnik

U Splitu je na takvom skupu napadnut gradonačelnik Željko Kerum dok je držao govor demonstrantima, kojih je bilo nekoliko hiljada.

(Tanjug)

Kerum je kazao da se "Boris Tadić šepuri po Brionima, a Ivo Josipović mu je domaćin".

Tokom govora Keruma su prekinuli povici iz publike, nakon čega je počeo da se svađa s jednim mladićem.

"Ti si jedan urbani Jugosloven, zbog takvih se ovo i dogodilo", vikao je Kerum, ali nije video drugog mladića, koji ga je udario.

Obezbeđenje je odvuklo mladić,a jer je nekoliko ljudi iz mase krenulo prema njemu, nazivajući ga četnikom, a jedan muškarac sa službenom akreditacijom nekoliko puta ga je udario dok ga je držala policija. Kerum je nakon incidenta stekao simpatije okupljene mase.

Hrvatska policija je saopštila da su tokom prošle noći na području Zadra zabeleženi pojedinačni slučajevi paljenja automobilskih guma ili kontejnera za smeće, što mediji povezuju s nezadovoljstvom haškom presudom generalima.

Na pojedinim fasadama u Zadru osvanuli su i grafiti, među kojima i "Heroj Gotovina". Mediji javljaju i da su zbog presude u Splitu hrvatske zastave na Marjanu spuštene na pola koplja.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.