Hitna i nezavisna istraga

Izvor: RTS, 26.Jan.2011, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitna i nezavisna istraga

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio hitnu i nezavisnu istragu o optužbama iz Martijevog izveštaja. Pomirenje u regionu, strateški i moralni imperativ za Srbiju, rekao predsednik, obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštini Saveta Evrope.

Obraćajući se poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je hitnu, potpunu i nezavisnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istragu o optužbama iz rezolucije Dika Martija o nehumanom postupanju prema ljudima i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Premijer Srbije Mirko Cvetković očekuje da će posle usvajanja rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope povodom izveštaja Dika Martija biti otvorena detaljna istraga i utvrđene nedvosmislene okolnosti i vinovnici.

Cvetković je rekao da Rezolucija u potpunosti podržava stav Vlade Srbije da je u ratovima ne području bivše Jugoslavije zločina bilo na svim stranama, ali da Beograd ni na koji način ne želi da je politizuje.

"Naš stav je od samog početka bio da su zločini individualizovani, da svaki zločinac mora da odgovara", naglasio je premijer.

Procenjujući da li će Rezolucija uticati na najavljene pregovore Beograda i Prištine, Cvetković je ukazao da se može očekivati da ima uticaja na albansku stranu.

Tadić je istakao da je za Srbiju pomirenje strateški i moralni imeprativ, podsećajući na simboliku susreta sa hrvatskim predsednikom u Vukovaru i njegovu raniju posetu Srebrenici.

Organizovani kriminal ugrožava politiku, ekonomiju i društvo, kaže Tadić, koji smatra da treba stvoriti "strateški savez protiv organizovanog kriminala".

"Ako i dok svi ne sarađujemo u borbi protiv ove strašne pretnje, naš region i moja zemlja biće sprečeni u ostvarivanju najvažnijih težnji", rekao je Tadić.

Predsednik je rekao da srpske bezbednosne službe imaju dva glavna cilja - pronalaženje Ratka Mladića i borbu protiv organizovanog kriminala.

Stav Srbije o pitanju Kosova je jasan i ostaje nepromenjen, rekao je srpski predsednik i ukazao da budući dijalog Beograda i Prištine treba da bude zasnovan na poverenju i kompromisnom rešenju za obe strane.

"U ovom dijalogu ne sme biti ni dobitnika, ni gubitnika", rekao je Tadić.

Odmah po dolasku u Strazbur, predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Mevlutom Čavušogluom, koji je ukazao na Tadićevu značajnu ulogu u procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu.

Tadić se sastao i sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom i obojica su se založili za hitnu istragu navoda iz izveštaja Dika Martija.

Predsednik Srbije je posle susreta sa Jaglandom istakao da je neophodno otkriti koja je institucija u stanju da sprovede veoma ozbiljnu istragu i dođe do istine, naglasivši da je spreman da o tome razgovara sa kolegama širom sveta.

Na dnevnom redu zasedanja su tri rezolucije posvećene Zapadnom Balkanu - o zaštiti svedoka, pomirenju u regionu i obavezi zemalja članica Saveta Evrope da sarađuju u istrazi ratnih zločina.

Prvog dana zasedanja, Čavušoglu je rekao da je srpskog predsednika pozvao, jer smatra da Tadić ima "konstruktivnu ulogu za stabilnost regiona, kao što i sva četiri izveštaja imaju cilj da doprinesu stabilnosti i pomognu napretku zemalja regiona".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Očekujemo detaljnu istragu

Izvor: S media, 26.Jan.2011

Premijer Srbije Mirko Cvetković očekuje da će posle usvajanja rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope povodom izveštaja njenog specijalnog izvestioca Dika Martija biti otvorena detaljna istraga i utvrdjene nedvosmislene okolnosti i vinovnici...Cvetković je Tanjugu rekao da Rezolucija PS...

Nastavak na S media...

Ko će istraživati izveštaj Martija

Izvor: B92, 27.Jan.2011, 10:55

Beograd -- Izvestilac SE Dik Marti smatra da Euleks nije sposoban za istragu o navodima iz njegovog izveštaja, već da bi to trebalo da reši Vašington i novi "ad hok" sud...Dva dana posle usvajanja izveštaja Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, još nije poznato da li će biti pokrenuta istraga...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.