GUL: KOSOVO UKLJUČITI U REGIONALNU SARADNJU

Izvor: Kurir, 23.Jun.2010, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GUL: KOSOVO UKLJUČITI U REGIONALNU SARADNJU

ISTANBUL - Turski predsednik Abdulah Gul smatra da bi Kosovo trebalo uključiti u proces regionalne saradnje bez obzira na različite stavove zemalja o njegovom statusu.

"Bez obzira na naš stav o statusu Kosova, svi bi trebalo da Kosovo učinimo delom regionalne saradnje", rekao je Gul danas u Istanbulu na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u kojem učestvuje i predsednik Srbije Boris Tadić.

Turski predsednik je rekao da je region Balkana nerazdvojivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << deo Evrope i istakao rešenost Turske da "kruniše" vrednosti koje deli sa balkanskim zemljama, članstvom u Evropskoj uniji. "Uveren sam da će se naši putevi ukrstiti pod okriljem EU. Odlučni smo da idemo prema tom cilju", poručio je Gul liderima SEECP-a.

Turski predsednik je podsetio da je protekle godine bilo veoma mnogo susreta u regionu što, kako je kazao, snažno ističe orijentaciju ka evropskim i evroatlantskim institucijama.

"Mislim da je najveći korak ka tom cilju usvajanje u srpskom parlamentu deklaracije kojom je osuđena velika patnja koja se dogodila pre 15 godina u Srebrenici", istakao je Gul.

On je dodao da "nije lako prevazići traumu izazvanu ratom u bivšoj Jugoslaviji", ali da ohrabruje činjenica da nove generacije gledaju u budućnost s velikom nadom.

"Moramo dokazati da iz lekcija iz prošlosti možemo da izvučemo prijateljstvo, solidarnost i saradnju, a ne sukob i neprijateljstvo", rekao je Gul.

Turski predsednik je na samitu predao Crnoj Gori predsedavanje tim procesom i izrazio nadu da će Crna Gora unaprediti ono što je Turska postigla u prethodnom periodu.

Na samitu u Istanbulu Slovenija je postala 12. članica SEECP-a. Na skup u Istanbulu, pored lidera SEECP-a, učestvuju i visoki zvaničnici Evropske unije, Saveta Evrope, organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), NATO, UN i OEBS-a.

Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi je iniciran u junu 1996. godine na sastanku ministara inostranih poslova zemalja tog regiona u Sofiji. Cilj je jačanje dobrosusedskih odnosa zemalja regiona i njegov preobražaj u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.