Dogovor Srbije i EU nadohvat ruke

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Srbije i EU nadohvat ruke

Zvanični izvori uglavnom ćute pred sastanak Tadića i Eštonove, a nezvanični tvrde da su šanse za dogovor, ipak, pola-pola

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 7. septembra – Dva sata pred početak razgovora Ketrin Ešton i Borisa Tadića nije postojao dogovor sa Srbijom u vezi sa njenim predlogom rezolucije o Kosovu, a šanse da će ga biti posle sastanka predsednika Srbije i visokog predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU procenjene su 50 prema 50 odsto, kazao je za „Politiku” neimenovani diplomatski izvor EU u Briselu. Prema rečima našeg sagovornika EU nema papir sa predlogom rezolucije o kojoj bi trebalo da se glasa 9. septembra u Generalnoj skupštini UN već samo usaglašen stav 27 država članica unije.

„Zajednički stav svih članica sadrži smernice za razgovor, ali to nije predlog rezolucije, jer mi i nemamo rezoluciju, već je ima Srbija. Taj naš stav je okvir kojim će se rukovoditi Eštonova u razgovoru sa Tadićem i njena ponuda neće izlaziti iz tog okvira. To je ponuda na osnovu dogovora svih država unije uključujući i onih pet koje nisu priznale Kosovo. Na Beogradu je da eventualno usaglasi svoju rezoluciju sa tim stavom”, kazao je naš izvor.

Drugi, takođe, diplomatski izvor u Briselu, objasnio je da Eštonova neće imati veliki manevarski prostor za eventualne ustupke Tadiću, jer je linija kompromisa među 27 država EU veoma tanka. „Kompromis je postignut, ali EU do njega nije došla na lak način. Primera radi, Kipar je svoj pristanak na evropski konsenzus uslovio i zaštitio formulacijama koje ni Beograd ne bi bolje sročio. S druge strane bio je veliki pritisak iz država koje su priznale Kosovo da se stav zaoštri. Na kraju se ispostavilo da ništa nije crno-belo već da je možda sivo i neutralno. Eštonova i Tadić večeras imaju priliku, a to verovatno nije i poslednja prilika, da usaglase stavove Brisela i Beograda posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti secesije Kosova. Ne bih isključio mogućnost da čitava stvar bude odložena za neko vreme, kao i rasprava u UN”, naveo je naš izvor.

Zvanični izvori nisu želeli da otkrivaju detalje o očekivanjima i pozicijama pred večerašnji sastanak Tadić–Ešton podsećajući na njenu izjavu od 22. jula, neposredno posle objave mišljenja MSP-a. Od nje se očekuje da se oglasi, ovoga puta pisanom izjavom, po završetku sastanka i da ponovo ponudi pomoć u uspostavljanju dijaloga Beograda i Prištine na dobrobit svih građana koji žive na Kosovu. Neslužbeni izvori navode da je Beograd aktivno „uključen” u razgovore koji se vode u Briselu uoči susreta Tadića i Eštonove, ali da „još ništa nije sigurno”.

Jedan od naših izvora navodi da ukoliko Srbija bude usaglasila tekst rezolucije sa stavom koji ima Evropska unija, to podrazumeva da bi trebalo da prestane sa diplomatskim angažovanjem protiv kosovske nezavisnosti u UN. „Zajednički stav EU je da treba ići napred. Razgovori su najbolji način da se rešavaju pitanja važna za život ljudi, a EU je tu da pomogne. Da li sada posle odluke MSP-a i dalje treba da se bavimo istim pitanjima još nekoliko godina? Ne znam, mislim da je možda bolje da se bavimo kandidaturom Srbije u EU i otpočinjanjem pregovora o članstvu”, kazao je naš izvor.

Jedno od pitanja je i na koji način će doći do eventualne promene rezolucije Srbije u UN, u slučaju dogovora Beograda i Brisela. Naši izvori u EU veruju da će u tom slučaju Srbija usaglasiti prvobitan tekst sa Briselom pre nego što će neke članice EU eventualno uložiti amandmane.

Vladimir Jokanović

objavljeno: 08.09.2010.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.