Đilas: Neću da delim stranku

Izvor: B92, 15.Avg.2012, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Neću da delim stranku

Beograd -- Dragan Đilas poručio da ne želi da deli Demokratsku stranku, ali je istakao i da "ćutanje i paraliza" moraju da prestanu.

On je istakao da neće da učestvuje ni u starim ni u novim dinastičkim borbama, kao i da nije ključno pitanje hoće li na čelu stranke biti Tadić, Đilas ili neko treći.

"Neću da pomažem ljude koji hoće da vrate Borisu navodne udarce. Neću ni da podržavam prevaziđene recepte, fabrikovano jedinstvo, ćutanje ili bilo čiji status >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranačke ikone. Neću ni da delim stranku", naveo je Đilas.

Zamenik predsednika DS se u saopštenju osvrnuo na sve glasnije spekulacije medija da je zatražio "čistku" u DS.

"Netačna su i nedobronamerna medijska nagađanja da sam bilo kome u Demokratskoj stranci postavljao ultimatume, tražio ostavke, zadavao rokove ili sastavljao liste nepoželjnih funkcionera", navodi Đilas.

Đilas je podvukao i da nije tajna da nisu svi ljudi iz vrha DS po njegovom ukusu, ali je istakao da je sreća to što ni on nije po njihovom.

"Ono što nas razdvaja, pored ostalog, jeste moje ubeđenje da ovo nije leto u kojem DS treba da bude 'u kupaćim gaćama'. Prošlo je sto dana od našeg jednog izbornog I jednog postizbornog poraza. Mi, kao stranka ozbiljnih ljudi, pred naše članstvo još nismo izašli sa analizom uzroka I posledica silaska sa vlasti. Nemamo ni stratešku platformu koja predstavlja praktičan plan reorganizacije DS, kako bismo se za godinu-dve vratili u igru. Mi ćutimo. Mi smo još na odmoru kojeg nismo zaslužili, umorni od poslova koje nismo ili započeli ili završili", naveo je Đilas.

Za to vreme, kako navodi Đilas, politički takmaci DS su napravili vladu, formirali vlasti na lokalnom nivou, uspostavili Skupštinu, donose zakone, biraju guvernera, šire međunarodne kontakte i ovladali su svim instrumentima vlasti.

"Mi smo ostavili tri meseca našu polovinu Srbije, izuzev Beograda I Vojvodine I nekoliko gradova poput Leskovca, Paraćina I Užica - bez ohrabrenja, bez zastupanja interesa građana, bez perspektive, bez akcije", naveo je Đilas.

Aktuelni gradonačelnik Beograda je dodao i da stranku ne čini velikom "format njenog lidera već način na koji izlazi iz krize i uzdiže se u pobednički stav".

"Ova stranka je opstala i posle razlaza Mićunovića i Đinđića. Ova stranka je opstala i posle ubistva našeg premijera. Zbog toga sam i pristao da budem njen član. Ako smo za osam godina iscrpili jednu formulu upravljanja srpskim poslovima i način na koji je funkcionisala DS, pa smo zbog toga kažnjeni od građana, pametnije je da se bez odlaganja prilagođavamo zahtevima vremena nego da paralisani, obamrli od straha i odgovornosti, odlažemo neizbežno suočavanje sa realnošću", naveo je Đilas.

On je podvukavši da nije važno ko će biti na čelu stranke već da je važna strategija koju ima DS - trenutnu je nazvao "nikakvom".

"Životno pitanje naše stranke jeste kako se stranka vodi, gde stranka ide i šta Demokratska stranka znači Srbiji. Ovo u čemu smo danas nije pobednička strategija. Nije nikakva strategija. Kao da smo usred reanimacije, lečenja nečijih ranjenih sujeta i povređene taštine. Srbija se od izbora promenila, imam utisak da deo DS nastoji da preživi ne menjajući ni sebe ni stranku. To nije politika iza koje mogu da stanem. Za mene je sadašnje ćutanje i paraliza DS veći problem od samog gubitka izbora čiji rezultat zavisi od brojnih faktora. Ovo je zavisilo od nas. Pitali smo pre sto dana građane i dobili odgovor. Ne može da ostane isto", zaključio je Đilas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.