Dinkić – Tadić 3:0

Izvor: S media, 10.Feb.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić – Tadić 3:0

Priču o rekonstrukciji Vlade, odnosno o smanjenju broja ministarstava (čitaj smanjenje ogromne administracije) pokrenuo još u novembru prošle godine predsednik DS, ali i šef države, Boris Tadić. Još se čeka na dogovor vladajuće koalicije o smanjenju broja ministarstava u Nemanjinoj. Više puta zakazivani sastanci na Andrićevom vencu su odlagani, a javnost se bavi spekulacijama, ili čarkama, koje (ne)namerno podgreva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << lider G17 plus Mlađan Dinkić.

Kako je sve počelo.

Priča o rekonstrukciji Vlade bilo je i pre tog 16. novembra 2010. godine kade je prilikom posete fabrici "Bol pekidžing", Boris Tadić, predsednik Srbije i lider DS, najavio da će stranke vladajuće koalicije, posle Nove godine, razmotriti mogućnost rekonstrukcije Vlade.

"Kada dođe prilika za rekonstrukciju Vlade, onda ću ja izaći u javnost kao predsednik najveće koalicione stranke, a o tome se neće diskutovati u javnosti, jer kada bi se takva diskusija dešavala u javnosti, onda do rekonstrukcije nikada ne bi došlo", rekao je Tadić.

"Vlada treba da radi sa minimumom troškova i maksimum korisnog dejstva", bio je jasan Tadić.

Javnost se uskomešala i krenula su nagađanja. Koliko ministarstava treba da ima Vlada, ali i ko će ostati bez fotelje.

I dok su se svi “stanovnici” Nemanjine istog trenutka složili sa predsednikom (pravdali su se smanjenjem troškova), samo je lider G17 plus Mlađan Dinkić odmah rekao da treba uraditi radikalnu rekonstrukciju Vlade, ili je ne treba raditi uopšte.

28. Januar 2011. godine

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da očekuje da predsednik Srbije Boris Tadić zakaže sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije na kome će se razgovarati o aktuelnim temama, ali i da ne zna kada će do toga doći.

Dačić, koji je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, rekao je da su se takvi sastanci održavali više puta i da se na njima razgovaralo o različitim aktuelnim temama, ali nikada o rekonstrukciji vlade.

"Kada će biti sledeći sastanak - još nisam obavešten o terminu", rekao je on objašnjavajući da ti sastanci nisu "nikakvi pregovori" već da se na njima razgovara o aktuelnim temama.

Dačić je objasnio da na sastancima kod Tadića učestvuju lideri političkih stranaka koji imaju poslaničke klubove u Skupštini Srbije i koji čine parlamentarnu većinu.

Dinkić je ocenio da oni koji nisu radili ozbiljno ne treba da ostanu u Vladi.

Tadićevu najavu preneli su i hvalili svi ovdašnji mediji pa smo imali i tekstove sledećih naslova: “Promene kad Tadić kaže”, “Vreme za rekonstrukciju Vlade”, “Tadić: Vlada treba da radi sa minimumom troškova”.

I dok je Tadić u neizvesnosti držao javnost a ministre na “tankom ledu” krenula su nagađanja kada će se Tadić, Dinkić i lider SPS Ivica Dačić sresti, šta će dogovoriti, ko će “leteti” iz Vlade. Tako je spekulacija bilo sve više a susret lidera najavljivan za skoro svaki vikend.

Tako se skoro mesec dana (od 16. 11. do 15. 12. 2010.) nagađalo pa je predsednik sredinom decembra (15. 12. 2010.) bio i pomalo ljut te su usledili naslovi poput ovog : Tadić: Rekonstrukcija vlade - medijsko "rekla-kazala".

Objasnio je da nije bilo sastanka i razgovora o rekonstrukciji ali je 21. 12. govoreći o godini koja dolazi i izazovima u ekonomskom smisli bio jasan:

- Upravo bi rekonstrukcija vlade, ukoliko se posle Nove godine dogovore koalicioni partneri, trebalo da poboljša funkcionalnost vlade i da doprinese novoj dinamici u radu.

Predsednik se spremao za operaciju “ahilove tetive”, a Milutin Mrkonjić (ministar iz redova SPS) je poručio: “Rekonstrukcija vlade je besmislena”.

I Dačićev koalicioni partner predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je rekao da je siguran da neće biti rekonstrukcije Vlade.

Oni su znali, a mi smo čekali da dođe 2011, da se u januaru sretnu “najveće” glave vladajuće strukture. I dok smo tako čekali, Tadić se oporavljao od operacije a onaj koji je srušio već tri Vlade, rešio je da uzme stvar u svoje ruke.

Ponovio je tezu da “ riba smrdi od glave”. Sukobio se sa državnim sekretarom Slobodanom Ilićem, njegov ministar Tomica Milosavljević podneo je ostavku, a stigao je da u Zaječaru “pomogne” otvaranje pogona “Gorenja” a u Zrenjaninu “Pompee” i “Radijatora”.

Naime, “čekajući Godoa” lider G17 plus i Ujedinjenih regiona Srbije je i nezvanično govorio da neće više da čeka, da kreće u akciju, da će skloniti svog “najstarijeg” ministra koji je redovno bio na udaru medija. Kako je rekao, tako se i desilo. Malo pre jednog od najavljenih sastanaka lidera koalicije kod predsednika Tadića, Tomica Milosavljević podnosi ostavku.

Na njegovo mesto, predsedništvo G17 plus, na predlog Dinkića kandiduje čoveka koji u javnosti slovi za “neokaljanog”, čoveka koji se usprotivio “farmakomafiji”, bivšeg načelnika VMA, bivšeg ministra odbrane Zorana Stankovića.

Poruka je bila jasna. Dok vi na Andrićevom vencu ne odlučite šta ćete, ja ću sam da se “rekonstruišem”, pa je čak na Predsedništvu stranke svojim saborcima poručio: Žrtvovaću sve (i ministra kulture, i Vericu Kalanović, i Snežanu Samardžić Marković) a šta ćete vi žrtvovati?

Možda Slobodana Ilića, državnog sekretara koji je posumnjao u Dinkićeve namere kada je “Gorenje” iz Valjeva “preselio” za Zaječar (jer u Zaječaru je “baja” Boško Ničić).

I sada u priču učlazi i premijer Mirko Cvetković.

Naime, Dinkić je ovih dana za “Večernje Novosti” rekao sledeće:

- Samo ako dođe do velikih promena i preokreta, možemo da očekujemo boljitak za građane i pobedu na narednim parlamentarnim izborima. Ako ništa ne promenimo, stranke vlasti će da dožive ubedljiv poraz! A vremena za čekanje više nema.

* Šta konkretno treba da se izmeni?

- Vlast mora da radi znatno bolje, efikasnije, delotvornije. Vođenje Vlade treba da bude mnogo ozbiljnije, a autoritet da se povrati. Nažalost, naša vlada je izgubila autoritet i toga sam potpuno svestan.

I istog dana kada izjavu kreću da komentarišu koalicioni partneri Dinkić u Zrenjaninu, gradu kojim je “vladao” DS-ov tada najbolji gradonačelnik Goran Knežević (posle hapšenja član SNS) potpisuje ugovore sa “Pompeom” i “Radijatorima” o dodeli sredstava za direktne investicije, čime će biti otvoreno gotovo 500 novih radnih mesta.

Kroz program program finansijske podrške inestitori od Ministarstva ekonomije i Agencije za promociju stranih ulaganja (SIEPA) dobijaju 5.000 evra po novom radnom mestu.

A sastanka o rekonstrukciji Vlade nema. Državni revizor podneo prijave, doduše prekršajne, protiv četiri ministra Mrkonjića, Obradovića, Ljajića i Dragina.

A predsednik se sprema da podeli ordenje za Sretenje.

(S media)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekonstrukcija Vlade: Čeka se Dačić

Izvor: B92, 10.Feb.2011

Beograd -- Boris Tadić za konačni dogovor o sastavu rekonstruisanog kabineta čeka povratak Ivice Dačića iz SAD, saznaje B92. Očekuju se intenzivni pregovori tokom vikenda...Ovaj vikend mogao bi da bude presudan za postizanje dogovora između lidera DS-a, SPS-a i G17 plus o rekonstrukciji Vlade...U...

Nastavak na B92...

Demokratska stranka u potrazi za premijerom

Izvor: Blic, 11.Feb.2011, 01:05

BEOGRAD - Ministra odbrane Dragana Šutanovaca u DS smatraju najozbiljnijim kandidatom za mesto novog premijera, saznaje „Blic“ u DS. Među kandidatima je bio i gradonačelnik Dragan Đilas, ali trenutno on ne razmišlja o toj poziciji, tvrde naši sagovornici. ..Kada je reč o Šutanovcu, naši...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.