Tadić pozvao na pomirenje

Izvor: S media, 08.Jan.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić pozvao na pomirenje

U Banjaluci je juče obeležen Dan Republike Srpske u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je pozvao na pomirenje sve narode u regionu jer svi imaju zajedničku budućnost u Evropskoj uniji.

"Svi zajedno imamo budućnost u Evropskoj uniji gde treba da budemo dobri susedi i dobri prijatelji", poručio je Tadić u Banjaluci.

Predsednik Srbije je istakao da se "srpski narod bori za uvažavanje vlastitog nacionalnog interesa, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da takvo pravo imaju i svi narodi na prostoru Zapadnog Balkana".

"Smatram da naši narodi treba da se pomire i da ta ruka pomirenja bude simbol zajedničke vrednosti", istakao je Tadić, dodavši da sve narode u regionu "čekaju velika iskušenja" i da zato "treba voditi politiku uvažavanja različitih identiteta i različitih nacionalnih interesa".

"Moramo da u odnosu na 90 godine prošlog veka, a početkom ovog veka, poštujemo legitimnost tih različtih identiteta i nacionalnih interesa", rekao je Tadić u obraćanju novinarima.

On je gradjanima RS čestitao 18. rodjendan i Božić.

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da RS postojana, stabilna, trajna i evropski orijentisana.

"RS je pokazala i dokazala da je konstruktivni,a ne remetilački faktor u odnosu prema svim gradjanima, u odnosu prema BiH i u odnosu prema EU", rekao Kuzmanović u govoru na svečanoj akademiji povodom Dana RS.

On je izrazio nadu da su teška vremena prošla i da je sačuvana nespornost naziva, postojanja celokupnosti i jedinstevnosti teritorije i kapaciteta ustavnih nadležnosti RS kao pravne, političke i ekonomske kategorije.

Ističući da RS želi saradnju i partnerstvo sa svima, a ne sukobe, Kuzmanović je poručio:

"Osudjivali smo i sve odlučnije osudjujemo razne pritiske, ma od koga oni dolazili, pa i od organa i tela medjunarodne zajednice i njenih predstavnika. Oni na žalost umesto da pružaju pomoć nezakonito deluju na legalne i legitimne organe i institucije RS", rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je istakao da je ovogodišnje obeležavanje značajnije i svečanije od svih ranijih.

"Toj noti povećane svečanosti doprinosi činjenica da se navršava 18 godina postojanja rada i razvoja Republike Srpske. Ona stvarno i simbolično postaje pravno i politički punoletna i zato s radošću kažemo 'Srećno ti punoletstvo Republiko Srpska' ", rekao je predsednik RS.

Istakavši da je RS prošla kroz težak put, kroz mnogobrojne društve transformacije i refome, Kuzmanović je ukazao na to da se "proces globalizacije drastično odrazio na prostoru Balkana, a da je epicentar bio u Bosni i Hercegovini".

Prema njegovim rečima, u takvim, veoma teškim uslovima, stvorena je i razvijena RS koja je zajednica i čuvar mira i tolerancije i u kojoj svaki gardjanin može da živi i radi u miru i slobodi.

Pre svečane akademije, u hramu Hrista spasitelja je, povodom Dana RS i krsne slave RS, održana je sveta arhijerejska liturgija.

U popodnevnim satima u palati predsednika RS biti održan prijem, koji povodom Dana RS organizuje predsednik RS.

Dodik: RS je poliitčki stabilna

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je izjavio danas u Banjaluci da je RS je politički stabilna, s jasnom budućnošću i više niko ne može da sumnja u njenu trajnost.

Govoreći povodom Dan RS, premijer Dodik je rekao novinarima da je preživela sve napade, osporavanja i neverice i domaćih kritičara "i onih u okruženju".

"Pred nama stoje izazovi, koji će biti na dobrobit svih ljudi, što nije nimalo jednostavno ni lak zadatak", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da srpski entitet počiva na volji naroda, koji je stvorio RS i podržava je, kao i na svojim institucijama koje su stvorene kao deo demokratskog ambijenta.

"Ja se nadam da će RS narednih godina biti sve jača i da trenutni problemi u vezi s ekonomskom krizom nisu dramatični ni teški kao što je to u nekim drugim zemljama", rekao je Dodik.

Premijer je kazao da svakim danom treba dati doprinos jačanju RS i njenoj stabilnosti.

"Očuvanje RS za mene je zavet i tako treba svako da se ponaša u RS", kazao je Dodik.

Dodik je nije želeo da komentariše jučerašnje upozorenje ambasadora Saveta za primenu mira (PIC) da je to što se u RS ne poštuju odluke Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH), predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995.

Ističući da i dalje ostaje pri ranijim stavovima povodom nametanja odluka Visokog predstavnika u BiH, Dodik je ocenio da odnose u državi treba da budu uredjeni " izmedju tri strane bez prisustva medjunarodne zajednice i Kancelarije visokog predstavnika".

Ceremonija obeležavanja Dana RS završena je prijemom kod predsednika RS, kome je prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, i mnogobrojni politički i kulturni predstavnici vlasti RS, BiH, verskih zajednica i medjunarodnih organizacija i ambasada u Sarajevu.



Karadjordjevići obradovali mališane


Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević i njegova supruga Katarina posetili su danas Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Banjaluka i uručili poklone mališanima koji se nalaze na lečenju.

Kako javlja Srna, obni su rukovodstvu Klinike ponudili više oblika saradnje na polju usavršavanja medicinskog osoblja.

Bračni par Karađorđević izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska u Banjaluku povodom Dana Republike Srpske.

Kako su naglasili, velika je radost, posebno u praznične dane, darivati najmlađe, ali i sve sunarodnike, kojima je pomoć neophodna.

"Danas na Krsnu slavu RS veliko je zadovoljstvo što mogu da donesem poklone za decu, ponudim saradnju sa našom Fondacijom i prenesem našu kontinuiranu brigu za vas, naše sunarodnike, što ponovo dokazuje da Drina nije granica među nama", rekla je Katarina Karađorđević.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić u Banjaluci

Izvor: RTS, 09.Jan.2010, 09:05

Predsednik Srbije poslao iz Banjaluke poruku pomirenja, istakavši da je budućnost svih naroda u regionu u EU. Predsednik i premijer RS Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik poručili da je Republika Srpska postojana, stabilna i evropski orijentisana. ..Republika Srpska obeležila je svoj Dan i krsnu slavu...

Nastavak na RTS...

Tadić u Banjaluci povodom Dana RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2010

BANJALUKA - Predsednik Srbije Boris Tadić poslao je danas iz Banjaluke, gde se obeležava Dan Republike Srpske, poruku pomirenja, istakavši da je budućnost svih naroda u regionu u Evropskoj uniji, gde treba da budu dobri susedi i dobri prijatelji..."Srpski narod se bori za uvažavanje vlastitog nacionalnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.