Dačić podelom do političkih poena?

Izvor: B92, 21.Maj.2011, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić podelom do političkih poena?

Beograd -- Stavovi potpredsednika Vlade Ivice Dačića o podeli Kosova i razgraničenju Srba i Albanaca ocenjeni su od strane analitičara kao sticanje "političkih poena".

Ipak, nameće se pitanje u kojoj meri Dačićev istup prelazi "crvene linije" državne politike prema Kosovu.

Rešenje kosovskog pitanja podelom teritorije između Srba i Albanaca, kojoj su se najoštrije protivili zvaničnici svih dosadašnjih vlada od demokratskih promena, ustvari je model koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Skupštini Srbije razmatrao krajem 60.-ih godina prošlog veka.

Na to je javnost u Srbiji podsetio predsednik Srbije Boris Tadić reagujući na stavove svog koalicionog partnera i zamenika premijera. Dačić je podsetimo, tokom nedelje prvo govorio o podeli Kosova, a onda demantujući sebe, i o razgraničenju Srba i Albanaca.

Dačićevi stavovi međutim, kaže predsednik Tadić, nisu imali nikakvih posledica na odnose stranaka vladajuće strukture.

Pitanje koje se nameće je zašto se zamenik premijera odlučio na iznošenje stavova o Kosovu koji nisu u potpunom saglasju sa državnom politikom?

Politički analitičar Milan Nikolić to objašnjava Dačićevom računicom da će tako povećati svoju popularnost.

Dačićevi stavovi bi prema rečima urednika "Nove srpske političke misli” Đorđa Vukadinovića mogli imati negativnih posledica na poziciju Srbije uoči razgovora delegacija Beograda i Prištine koji će biti održani u junu. Vukadinović smatra da se idejama o podeli, Srbija polako odriče Rezolucije 1244.

Inače, u preambuli Ustava iz 2006. navodi se da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da svi državni organi moraju štitti državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.