DS jedini naslednik ideje 5. oktobra

Izvor: RTS, 02.Okt.2010, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS jedini naslednik ideje 5. oktobra

Predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić, na sednici Glavnog odbora u Svilajncu, naveo da je Demokratska stranka jedini naslednik politike koja je pre 10 godina dovela do demokratskih promena. Traženje rešenja za pitanje Kosova biće centralna tačka u politici narednih godina, naveo Tadić.

Demokratska stranka je jedini naslednik politike koja je pre jedne decenije iznedrila petooktobarske demokratske promene, rekao je predsednik DS Boris Tadić, na sednici Glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbora u Svilajncu.

"To je bila mirna revolucija, koja je unela vrednosnu izmenu u Srbiju. Svi koji kažu da je sada gore nego devedesetih ne govore istinu, jer bi samo jedan dan života u tom vremenu danas bio nepodnošljiv", rekao je Tadić.

Stvari su se u Srbiji za deset godina fundamentalno promenile, rekao je Tadić.

U prilog tome, predsednik DS je naveo borbu protiv kriminala, podsećajući da je organizovani kriminal u prošloj deceniji bio sastavni deo srpskog društva, a da su danas "svi veliki mafijaši" u zatvoru ili su krivično gonjeni.

Traženje rešenja za pitanje Kosova mora da bude centralna tačka u politici narednih godina, rekao je Tadić, dodajući da je za što bolju saradnju sa zemljama u regionu neophodan "nulti nivo konflikata sa susedima".

"Jedini način da se izborimo za naša legitimna prava jeste politika dogovora i sporazuma", poručio je Tadić.

DS, kao regionalni politički činilac, mora da omogući prevazilaženje nacionalnih i unutrašnjih društvenih konflikata, i da bude garant da Srbija neće biti "zemlja jednog pitanja - kosovskog pitanja", već zemlja koja u više dimenzija nastupa na međunarodnoj sceni.

Predsednik DS je ocenio da bi Srbija mogla da postane članica Evropske unije za četiri do pet godina, a da je "za ostvarenje tog cilja potrebno je da DS pobedi na sledećim parlamentarnim izborima".

Govoreći o razgovorima koji su vođeni sa Evropskom unijom o Kosovu i Metohiji, Tadić je ukazao da je rezultat tih razgovora ne samo statusno neutralna rezolucija, zajednički podneta Generalnoj skupštini UN, već i činjenica da je nivo odnosa Srbije sa EU podignut na najvišu tačku u poslednjnih 20 godina.

Dijalog o svim otvorenim pitanjima

Srbija je spremna da u najboljoj volji pristupi dijalogu o svim otvorenim pitanjima, rekao je Tadić, dodajući da će se dijalog voditi najpre na ekspertskom nivou, a kasnije će imati i svoju političku potvrdu.

"Dijalog ne treba da se vodi kao što su se vodili pregovori u prošlosti, koji nisu davali rezultate. Ovo nisu pregovori dve države, ovo su pregovori dve strane, Prištine i Beograda. Ovo su pregovori koje treba voditi sa suzdržanošću ali i optimizmom, sa planom i sa ciljem, da se reši istorijski konflikt srpskog i albanskog naroda", rekao je Tadić.

"Mi nećemo moći da postanemo članica Evropske unije ukoliko u nju unosimo nove konflikte", upozorio je Tadić.

Tadić je najavio pomeranje političkog težišta stranke ka levici i snažniji angažman u socijalnom dijalogu, navodeći da su siromaštvo i tehnološko zaostajanje u ovom trenutku najveći izazovi Srbije, kojima DS mora prilagoditi svoju strukturu.

"Predložiću da DS sebe osnaži kada je u pitanju socijalni dijalog, da pomeri političko težište ka levici, da ostvari strukturnu organsku vezu sa sindikatima, da sindikati imaju svoje mesto u DS, da odlučuju o budućnosti, da imaju svoju glasačku strukturu u DS, jer bez organske povezanosti sa sindikatima ne možemo da rešimo problem zaostajanja", objasnio je Tadić.

Veći anganžman članova stranke

Ukazujući na činjenicu da je naredna godina predizborna, pošto će izbori biti 2012, Tadić je zatražio veći angažman članova stranke.

"Nisam siguran da svi u DS rade potrebnim intenzitetom. Ako je do sada bilo nekih popusta, od sada ih neće biti. Nemam nameru da snosim odgovornost za nečiji nerad", poručio je Tadić.

Glavni odbor Demokratske stranke usvojio je Plan delovanja koji treba da omogući ravnomernu zastupljenost žena i muškaraca, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti polova, i pravilnik Demokratske omladine.

Na današnjoj sednici verifikovani su i mandati novih članova Glavnog odbora, a portparolka stranke Jelena Trivan, na predlog predsednika stranke, izabrana je za članicu Predsedništva DS.

Plan delovanja predviđa posebne mere za podsticanje i unapređenje ravnomerne zastupljnosti žena i muškaraca u organima stranke i prilikom predsedstavljanja kandidata za izbor poslanika i odbornika. DS je prva politička stranka koja je donela takav plan, a koji treba do 1. decembra da usvoje sve stranke, udruženja i sindikati u skladu sa Zakonom.

Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke, na kojoj je Boris Tadić podneo izveštaj o radu stranke u proteklom periodu, održana je u Svilajncu. DS održava sednice Glavnog odbora svaka tri meseca u drugom gradu, a prethodna sednica bila je u Smederevu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.