DS bojkotovao Amerikance?!

Izvor: Press, 02.Jul.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS bojkotovao Amerikance?!

Niko iz vrha Demokratske stranke nije došao na prijem povodom Dana nezavisnosti SAD. Za razliku od njih, Srpska napredna stranka i G17 stigli u najjačem sastavu
Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik priredila je juče u rezidenciji SAD na Dedinju prijem povodom Dana nezavisnosti SAD - 4. jula, kome su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog, društvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i kulturnog života Srbije, kao i diplomatskog kora. Ono što je bilo lako uočljivo jeste da se na ovom prijemu nije pojavio niko iz vrha vladajuće Demokratske stranke!

Istina, predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministar odbrane Dragan Šutanovac juče su u vreme prijema održali hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost povodom terorističkog napada u Kosovskoj Mitrovici, ali niko od značajnih funkcionera DS-a nije došao u rezidenciju ambasadorke Vorlik.

Američka i srpska himna
Za razliku od demokrata, na proslavu Dana nezavisnosti SAD Srpska napredna stranka došla je u najjačem sastavu: Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Jorgovanka Tabaković, koji su ipak izbegli protokolarno fotografisanje sa ambasadorkom Meri Vorlik. U punom sastavu bio je i G17 Plus, koji je predstavljao lider Mlađan Dinkić sa svojim ministrima Tomicom Milosavljevićem, Jasnom Matić i Snežanom Marković-Samardžić, dok su „boje" koalicije okupljene oko socijalista branili potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma.
Lider LDP-a Čedomir Jovanović došao je u društvu supruge Jelene, Nenad Čanak iz LSV-a poveo je sina, dok je DSS reprezentovao Nenad Popović, koji je vreme u redu prekraćivao ćaskajući sa direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem. Na prijemu su bili i velikodostojnici SPC predvođeni patrijarhom Irinejom. Među gostima su bili i predsednik „Delta holdinga" Miroslav Mišković, biznismeni Toplica Spasojević, Slobodan Vučićević i predsednik kluba „Privrednik" Branislav Grujić, koga smo zatekli u raspravi sa Milkom Forcan.

Oficijelni deo skupa počeo je intoniranjem američke i srpske himne, uz prisustvo marinaca u svečanim uniformama. Nakon toga, ambasadorka Meri Vorlik rekla je da SAD na Srbiju sve više gledaju „kao na svog ključnog partnera".
- Tokom mog kratkog boravka ovde bila sam svedok velikog napretka u naporima Srbije da rezreši dugogodišnja otvorena pitanja sa susedima, da proširi doprinos u međunarodnim mirovnim misijama i da sarađuje sa zemljama u regionu i svetu u borbi protiv trgovine narkoticima, terorizma i organizovanog kriminala - rekla je Vorlikova.
Dan nezavisnosti, 4. jul, u SAD se obeležava u znak sećanja na dan kada je 1776. godine na kongresu u Filadelfiji potpisana Deklaracija o nezavisnosti.
- Čestitam Srbiji na uspesima i opredeljenosti ka partnerstvu sa SAD i zajedničkoj posvećenosti idejama demokratije, slobode i vladavine prava - rekla je Vorlik.

„Brza" i „spora" traka
Da ni sve zvanice na proslavi Dana nezavisnosti nisu imale isti tretman videlo se i po tome što su do mesta na kome ih je dočekivala ambasadorka Meri Vorlik gosti dolazili na dva načina. U jednom redu, koji se protezao izvan Užičke, čekali su uglavnom poslanici, predstavnici medija, ali i bivša pomoćnica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović, koja se sve vreme rashlađivala lepezom. „Brzom" trakom i zaobilazeći dugi red špartali su ministri, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i lideri stranaka među kojima i Vuk Drašković. Bilo je i onih koji su se „prošvercovali", pa su „VIP" stazom ušli Tanja Vojtehovski sa Pinka i poslanik SPO-a Aleksandar Jugović.    Miodrag MARKOVIĆ
FOTO: igor paviĆeviĆ
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.