Čekajući manju vladu

Izvor: RTS, 12.Apr.2012, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući manju vladu

Gotovo nezaobilazna tema svake izborne kampanje jeste to da li će posle izbora Srbija dobiti veću vladajuću koaliciju, ili će se stranke potruditi da Vlada bude manja. U aktuelnom parlamentu je čak 19 partija podržavalo Vladu, uz povremeno uskakanje još dve stranke.

Manja poželjna, a nužno glomazna ako je koaliciona - to je, prema oceni upućenih, sudbina srpske vlade. U jeku kampanje u prvi plan izbija stara priča da bi zbog ušteda kabinet u Nemanjinoj 11 trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bude manji. Tako smo i od lidera Demokratske stranke Borisa Tadića čuli da bi nova vlada trebalo da ima između 15 i 17 resora.

Jelena Trivan iz DS-a kaže da je ta stranka u poslednje četiri godine, od prvog dana insistirala na smanjenju vlade, ali da je nailazila na velike otpore.

"Optuživana je za demagogiju i nepotrebne radnje vezane za smanjenje vlade i personalne promene u njoj, ali smo uprkos tome bili prva vlada koja je uradila rekonstrukciju, smanjila kabinet, ali i dokazala u politici princip smenjivosti i odgovornosti, što ranije nikad nije bilo", navodi Jelena Trivan.

Naprednjaci tvrde da imaju realan plan - kako uštedeti više od stotinu miliona evra.

"Smanjenje broja poslanika, smanjenje broja ministarstava na 15, smanjenje broja agencija, zavoda, biroa sa 136 na manje od 50, ukidanja funkcija državnih sekretara - dakle time ćemo uštedeti ogroman novac", navodi zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić.

Na taj način, kako navodi, može da se uštedi i do više od stotinu miliona evra. "To je nešto što će da radi SNS sa svojim partnerima sa kojima izlazi na izbore", ističe Vučić.

Primer vlade Vojislava Koštunice iz 2004. godine koja je imala 17 ministara za Demokratsku stranku Srbije poslednja je efikasna i uspešna.

"Ukoliko DSS bude na vlasti, sigurno je da će vlada biti mnogo manja i efikasnija, ali se takođe mora voditi računa i o troškovima državne administracije, jer danas na jednog zaposlenog u privred i dolazi jedan u državnoj administraciji i jedan penzioner", navodi Nenad Popović iz DSS-a.

Socijalisti smatraju da je važno da vlada bude efikasna, bez obzira na broj ministarstava. Kad je sloga ni 25 ministara, kažu, nije mnogo.

"Ne smatram da je vlada manje ili više efikasna ako se zna šta je želja i strategija i šta su planovi. Ako se oni realizuju može da bude ministarstava koliko je potrebno", kaže Milutin Mrkonjić.

Manja vlada radi brže, složnija je, izbegavaju se preglasavanja i jeftinija je. Neki analitičari su optimisti i veruju da će se sprovesti ozbiljne reforme, koje bi dovele baš do takve vlade.

A da li će manje partije ucenjivati veće i da li će cena postizborne koalicije biti opet veća vlada kako bi sve stranke dobile deo kolača?

"To je pitanje šta vi kome dozvolite, to je prosto jedna igra, igra dobitaka i gubitaka. Ako govorimo sa stanovišta velikih stranaka, one će da sednu i računaju šta dobiju, a šta gube, s obzirom na to šta daju manjim koalicinim partnerima", smatra Đorđe Vuković iz Cesida.

"Ja ne bih optuživao manje stranke - da su krive ili da nisu krive - to je sticaj okolnosti, vi jednu stvar nudite, druga se prodaje, prosto kupac i prodavac se nađu oko cene", ističe Đorđe Vuković.

Da zemlje sa daleko više stanovnika od Srbije funkcionišu sa manjim vladama svedoče primeri Francuske koja ima 15 ministarstava, a Češka, Portugal i Nemačka imaju resor manje - 14.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.