Budimo solidarni i štedimo struju

Izvor: B92, 13.Feb.2012, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Budimo solidarni i štedimo struju"

Lazarevac -- Predsednik Tadić posetio RB "Kolubara" i razgovarao sa rukovodstvom tog preduzeća i čelnim ljudima EPS-a o aktuelnoj situaciji. Građane pozvao da štede struju.

Predsednik je o proizvodnji uglja u otežanim uslovima rada razgovarao sa direktorom Kolubare Nebojšom Ćeranom i njegovim saradnicima, generalnim direktorom EPS-a Dragomirom Markovićem, predsednikom UO EPS-a Acom Markovićem i direktorom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EPSa za investicije Slobodanom Mitrovićem.

Tadić je posle sastanka obišao polje "D" u Medoševcu, gde bager danonoćno vadi ugalj za potrebe srpskih termoelektrana. Predsednik je razgovarao sa rukovodstvom, a i obišao radnike na tom kopu.

Predsednik Srbije je ponovo apelovao na građane da štede struju.

"Svi trebamo solidarnost danas u Srbiji. Ekstremno su teške okolnosti i apelujem na građane da štede energiju kako bismo pregrmeli ovu strašnu nepogodu, a valjda će nas i Bog pogledati pa ćemo imati skoro otopljenje", rekao je Tadić nakon razgovora sa radnicima druge smene ugljenokopa Kolubara D.

Predsednik Tadić je istakao da građani ne treba da paniče, jer će već za nekoliko dana funkcionisanje svih sistema države biti normalizovano.

"Ako građani ugase nepotrebno upaljene sijalice, omogućuju da privreda radi i da održavamo funkcije države na valjan način", rekao je Tadić, koji je podsetio da je Vlada Srbije prethodnih dana aktivirala sve kapacitete države da bi se izborila sa nepogodom koja nas je zadesila.

Prema njegovim rečima, vanredna situacija u kojoj se Srbija našla još jednom je vidljivom učinila neophodnost dugoročnog planiranja investicija u elektroenergetski sektor u narednoj deceniji.

Tadić je konstatovao da je rudarski basen Kolubara kičma energetskog sistema Srbije i da će, ukoliko se resursima bude racionalno raspolagalo, građane grejati još najmanje četiri decenije.

Predsednik Srbije zahvalio je svim radnicima Elektroprivrede Srbije i rudarskog basena Kolubara, zbog napora koje su proteklih dana ulagali u ekstremnim vremenskim uslovima.

Direktor basena Kolubara Nebojša Ćeran izjavio je novinarima da se proizvodni proces u ugoljenokopima normalizuje i da je danas proizvedeno izmedju dvadeset i trideset odsto uglja više nego prethodnih dana.

On je, međutim, poručio da će, bez obzira na napore koji se u Kolubari ulažu da bi se omogućilo snabdevanje termoelektrana energentima, energetski sistem biti ugorožen ukoliko gradjani ne budu štedeli struju.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković izrazio je uverenje da narednih dana neće biti restrikcija i da će havarijska isključenja biti svedena na minimum, s obzirom na povećanu potrošnju električne energije.

On je konstatovao da zaposleni u elektrodistribucijama veoma brzo otklanjaju kvarove, što dokazuje činjenica je proteklih dana samo jedan od dva promila domaćinstava usled havarija bilo na kratko isključivano iz elektroenergetske mreže.

Marković je, međutim, upozorio da za razliku od termoelektrana, zbog hidrološke situacije, hidroelektrane trenutno rade sa samo 25 odsto kapaciteta, ali izrazio uverenje da će taj problem biti prevaziđen uvozom električne energije.

U Rudarskom basenu Kolubara godišnje se proizvodi oko 75 odsto od ukupnih količina uglja u Srbiji, a 52 odsto ukupnih količina uglja za srpske termoelektrane dolazi upravo iz kolubarskog basena.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Kolubara

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.