Borba za bolji život

Izvor: RTS, 14.Sep.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za bolji život

Stvaranje boljih mogućnosti za obične građane, otvaranje novih radnih mesta, rešavanje istorijskih sukoba koji postoje na Balkanu, glavni su politički ciljevi, rekao predsednik Boris Tadić, na kraju posete Estoniji. Tadić istakao da će kao rezultat toga Srbija postati član EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić završio je, susretom sa predsednikom Vlade Estonije Andrusom Ansipom i predsednicom parlamenta Ene Ergmom, dvodnevnu zvaničnu posetu toj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << baltičkoj zemlji.

"Moji politički ciljevi su završetak infrastrukturnih radova, stvaranje boljih mogućnosti za obične građane, više radnih mesta, rešavanje istorijskih sukoba koji postoje vekovima na Balkanu, stvaranje boljeg ambijenta u našem delu Evrope. To je moja politička namera i cilj", rekao je predsednik Tadić, pre današnjih susreta sa zvaničnicima Estonije.

Tadić je naglasio da će kao rezultat toga Srbija postati član Evropske unije i dodao da, pre toga, moraju da se ostvare pomenuti ciljevi.

Estonski premijer, u sedištu Vlade, upoznao je predsednika Tadića sa konceptom elektronske uprave koji primenjuje estonska administracija, a koji je sproveden pod devizom - Računari se ne mogu podmititi.

Vlada u Talinu, e-upravom, u velikoj meri je povećala efikasnost državne uprave, smanjila korupciju, a građanima omogućila da sve administrativne poslove, uključujući glasanje, i finansijske transakcije obavljaju putem interneta.

Tadić je izrazio očekivanje da će kompjuterizacija državne uprave u Srbiji, u bliskoj budućnosti, dovesti do istih rezultata.

Estonija je, inače, ustupila Srbiji softver "X road", na kojem počiva njena e-vlada, i koji će, uz izvesna prilagođavanja, moći da bude iskorišćen za informatičku modernizaciju srpske uprave.

Estonija je danas u domenu informatičkih tehnologija najnaprednija među država Centralne i Istočne Evrope. Ilustracije radi, čak 63 odsto estonskih domaćinstava ima internet priključak, 53 odsto domaćinstava koristi širokopojasni internet. Visokoprotočne bežične veze postoje na čak 1.100 javnih mesta.

Prvog dana posete Talinu, Tadić se, u dva navrata, sastao sa predsednikom Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom, koji je naglasio podršku te države evrointegrativnim procesima na Zapadnom Balkanu.

Na svečanoj večeri, koju su u Tadićevu čast priredili predsednik Ilves i njegova supruga, istaknuto je da će, kada Srbija uđe u fazu pregovora o članstvu sa EU, Estonija rado podeliti sa Beogradom svoja dobra i loša iskustva u tom procesu.

"Aktivni smo na svim frontovima gde je to moguće, kako bi uveli Srbiju u EU. Iz našeg iskustva sa EU znamo da nema bolje garancije od vladavine zakona, ljudskih prava, mira i demokratije. Zato smo tako snažno posvećeni EU i članstvu Srbije u njoj", rekao je Ilves u zdravici.

Ponekad je, prema njegovim rečima, put ka EU trnovit. I Estonija je na njemu često morala da savladava predrasude Brisela, sa čime se katkad suočava i Srbija.

Tadić je, zahvaljujući se na dobrodošlici, rekao da će Srbija nastaviti da na putu ka EU odlučno sprovodi reforme i stvara stabilno okruženje u regionu i Evropi.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zukorlić: Navijao sam za Tursku

Izvor: B92, 14.Sep.2010

Beograd -- Muftija Muamer Zukorlić priznao da je u košarci navijao za Tursku, ali osudio povike navijača iz Novog Pazara koji su tokom slavlja uzvikivali "Ovo je Turska"...Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić kaže da je ponašanje vlasti prema Bošnjacima podiglo stepen antagonizma...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.