Bajden: Borise, priznaj realnost

Izvor: Press, 23.Jul.2010, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden: Borise, priznaj realnost

Press otkriva: Šta je sve potpredsednik SAD Džozef Bajden rekao predsedniku Srbije Borisu Tadiću u telefonskom razgovoru neposredno pre odluke Suda pravde u Hagu
Potpredsednik SAD Džozef Bajden poručio je predsedniku Borisu Tadiću da bi Srbija, i on sam, posle odluke Me- đunarodnog suda pravde trebalo što pre da „prihvate realnost na Kosovu". U suprotnom, Srbija će biti „suočena sa velikim problemima", otkriva Press! Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << našim saznanjima, Bajden i Tadić su razgovarali petnaestak minuta, a potpredsednik SAD pozvao je našeg predsednika neposredno pre nego što je MSP saopštio mišljenje o nezavisnosti Kosova.
Spor dug 10 godina Iako je Bela kuća objavila veći deo razgovora između potpredsednika SAD Bajdena i predsednika Tadića, Press otkriva i one nepoznate detalje tog „iskrenog razgovora".
- Potpredsednik Bajden poručio je predsedniku Tadiću da ga izuzetno poštuje i da ceni to što radi, ali mu je i poručio da je vreme da se Srbija okrene budućnosti.
Bajden je naglasio da dobro zna da se Srbija suočava sa velikim teškoćama kad je reč o Kosovu i dodao da je to pitanje pokrenuto pre 10 godina i da odluka MSP predstavlja sam finiš rešenja tog problema - prepričava sagovornik Pressa.
Kako saznajemo, predsednik Tadić je u razgovoru sa Bajdenom ponovio da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da ćemo u Generalnoj skupštini UN polovinom septembra pokušati da pridobijemo većinu za izglasavanje rezolucije o nastavku pregovora.

- Potpredsednik Bajden je na to odgovorio da SAD znaju da Boris Tadić u Srbiji nema alternativu i da on lično razume politiku koju naša zemlja sprovodi. Međutim, on je jasno poručio Tadiću da će Srbija biti suočena sa velikim problemima ako ne prihvati realnost! Bajden je istakao i da SAD ne mogu da promene politiku o Kosovu i da će i dalje podržavati nezavisnost Kosova.
On je rekao i da će SAD učiniti sve da spreče eventualne sukobe i bilo kakve napade na Srbe sa severa Kosova - kaže izvor Pressa.
SAD podržavaju Kosovo Posle razgovora, Bela kuća je saopštila da je potpredsednik Bajden potvrdio „američku privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova". Dodaje da su dvojica lidera razgovarala o mišljenju MSP, a Bajden je pozvao Vladu Srbije da „konstruktivno deluje na rešavanju praktičnih pitanja sa Kosovom na unapređenju života ljudi Kosova, Srbije i regiona". Bajden je potvrdio „snažne i duboke veze između SAD i Srbije" i pozdravio bilateralnu saradnju dve zemlje i odao je priznanje predsednku Tadić u i Vladi Srbije na akcijama na jačanju odnosa sa Hrvatskom i BiH.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.