Bajatović: Bezbednost Tadića mogla bi biti ugrožena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Bezbednost Tadića mogla bi biti ugrožena

BEOGRAD - Zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije Dušan Bajatović izjavio je danas da "nivo pretnji i saznanja" obaveštajnih službi ukazuje da bi bezbednost predsednika Srbije Borisa Tadića i drugih funkcionera mogla da bude ugrožena.

"Sve to pokazuje da borba protiv kriminala koju je počela država Srbija ima značajne rezultate i da smo u bitnoj meri nagazili pravu stvar, jer da nije tako, ne bi bili toliki otpori i tolike pretnje", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bajatović novinarima u parlamentu.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je juče da je bezbednost nekih visokih državnih funkcionera podignuta na najviši mogući nivo zbog planova narko klana Darka Šarića za odmazdu i likvidaciju najviših državnih funkcionera.

On je dodao da je "posebno indikativno" da se pretnje upućuju predsedniku Tadiću.

Bajatović je rekao da se preti pojedincima, ali da to u suštini pokazuje jasnu političku volju države i njenih institucija, parlamenta, vlade i bezbednosnih službi da se nastavi s borbom protiv organizovanog kriminala.

Naveo je da ta borba nije laka i podsetio da Srbija ima nedavna loša iskustva sa pretnjama, čak i ubistvima političara, ali da takva iskustva imaju i zemlje poput Italije i Španije.

Bajatovih, koji je potpredsednik Socijalitiče partije Srbije, rekao je 2004. godine, povodom donošenja zakona o saradnji s Haškim tribunalom, da moraju odgovarati svi koji su doneli uredbu o izručenju Slobodana Miloševića tom sudu.

On je tada rekao i da je "jedan od njih već platio", što je tumačeno da se odnosi na ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Bajatović je danas rekao da zemlja koja želi da bude politički stabilna i da bude na evropskom putu mora da se obračuna s kriminalom i korupcijom i ostalim negativnim pojavama, što podrazumeva akciju države u punom smislu te reči.

Dodao je da skupštinski odbor nema neposredne nadležnosti u pojedinačnim slučajevima, ali poslanici žele da u punoj meri budu obavešteni o tome da li sve bezbednosne institucije preduzimaju potrebne mere.

"Mogu da kažem da je to u ovom slučaju slučaj. E, sad, od slučaja do slučaja se može raspravljati o pojedinim namerama. To nije do kraja u kompetenciji skupštinskog odbora", precizirao je Bajatović.

Upitan da li su državni funkcioneri bezbedni, on je odgovorio da su bezbedni onoliko koliko službe brinu o njima i izrazio nadu da se dobro brinu.

"Svi koji predvode borbu protiv organizovanog kriminala i koji su nosioci odgovarajućih državnih funkcija, pri tome najmanje mislim na nas poslanike, sigurno su svesni rizika kojem mogu biti izloženi", rekao je Bajatović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.