BORKOVIĆ: TADIĆ IZJEDNAČAVA ŽRTVE I AGRESORA

Izvor: Kurir, 03.Nov.2010, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORKOVIĆ: TADIĆ IZJEDNAČAVA ŽRTVE I AGRESORA

SARAJEVO/VUKOVAR - Ratni zapovednik odbrane Vukovara Branko Borković rekao je da poseta srpskog predsednika Borisa Tadića Vukovaru neće bitno pridoneti pomirenju, jer Tadić do sada nije na nedvosmislen način osudio ratne zločine počinjene u vreme režima Slobodana Miloševića.

"Preduslovi za dolazak Tadića u Vukovar apsolutno nisu stvoreni. Tadić se nije ogradio od Miloševićevog fašističkog režima niti ga je osudio, štaviše on izjednačava agresora, u ovom slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srbiju, i Hrvatsku kao žrtvu agresije", izjavio je Borković u intervjuu za Oslobođenje, prenosi Hina.

Prema Borkoviću, očigledno je da je Tadićeva poseta rezultat pritiska iz Evropske unije.

On smatra da je i planirani odlazak srpskog predsednika u Paulin Dvor odmah nakon Vukovara dokaz da Tadić zapravo pokušava da relativizuje žrtve i sugeriše kako je to ipak bio građanski rat a ne agresija.

"Dok ne razrešimo pitanje ko je agresor, a ko žrtva ne možemo razgovarati ni o prvim koracima pomirenja odnosno o preduslovima normalizacije odnosa", rekao je Borković, prenela je hrvatska agencija.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izjavio je neće biti nikakvih protesta u Vukovaru tokom posete dva predsednika i da će poželeti dobrodošlicu srpskom predsedniku.

Sabo je naveo da postoje indicije da političari iz Srbije i Hrvatske ranije nisu bili spremni da razmene spiskove nestalih i izrazio očekivanje da će Tadić i Josipović te i slične probleme rešavati brže nego što je to bio slučaj do sad.

Prema rečima Saboa, Vukovar je dobio veliku medijsku pažnju zbog susreta Tadića i Josipovića najavljenog za sutra i nakon toga će, kako je ocenio, taj grad biti "vraćen iz zaborava", a privrednicima će biti poslata jasna poruka da je Vukovar bezbedan za ulaganja.

"Vukovarci srpske nacionalnosti su odahnuli kad su izrečene presude u slučaju Ovčara. Više ljudi reklo mi je da su sve vreme imali potrebu da kažu da ne znaju ništa o tom zločinu i da i oni čekaju da krivci odgovaraju za to", rekao je on.

Sabo je kazao i da ima izuzetno dobru saradnju sa gradonačelnikom Bača i istakao da je u interesu svih da Srbija i Hrvatska budu dobri susedi.

Dejanović: Tadić i Josipović šalju dobre poruke

- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je  da predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, spadaju u političare koji šire dobre tonove i šalju dobre poruke građanima i regionu.

Đukić-Dejanović je, povodom najavljene sutrašnje posete Tadića Vukovaru i Josipovića Paulin Dvoru, rekla da "svaka nevina žrtva podjednako boli".

Prema njenim rečima, ono što čine dvojica predsednika je vrlo konkretan doprinos stabilizaciji političke situacije, negovanju osećanja razumevanja "za one koje boli duša za najbližim srodnicima i poruka da se više nikada ne dogodi".

"Nema boljeg polja nego odrediti se prema svim nevinim žrtvama na isti način i raditi na tim pitanjima u smislu saosećanja sa porodicama onih koji su izgubili svoje najdraže", ocenila je predsednica parlamenta.

Ona je u tom smislu podsetila na izjavu bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegović, u kojoj se izvinio za svakog nevinog čoveka koga je ubila Armija BiH.

"Imali smo prilike da čujemo od Izetbegovića koliko ne treba praviti razliku među žrtvama, bez obzira na svu različitost koju su njihove porodice i same žrtve imali", rekla je Đukić-Dejanović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.