Agencija pozvala Tadića da ne potpiše zakon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija pozvala Tadića da ne potpiše zakon

BEOGRAD -

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković pozvala je predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše izmenjeni zakon o toj agenciji navodeći da se njime "ozbiljno dovodi u pitanje demokratska kontrola vlasti".

Marković je na konferenciji za novinare u Beogradu rekla da su izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije loše jer sadrže i amandman kojima se odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima omogućava da obavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

U prvobitnoj verziji zakona, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara, funkcioneri sa više funkcija morali su da do 1. aprila odluče koju od njih će obavljati i da to prijave Agenciji za borbu protiv korupcije.

"Ako predsednik Srbije potpiše izmenjeni Zakon, onda ćemo Ustavnom sudu uputiti inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ovakvog zakona", rekla je Marković. Ona je dodala da će se Agencija za borbu protiv korupcije obratiti i međunarodnim organizacijama, poput Evropske unije, OEBS-a i Odeljenja UN za borbu protiv kriminala i korupcije.

Marković je upozorila da se omogućavanjem odbornicima, republičkim i vojvođanskim poslanicima da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata, "ozbiljno remeti" sposobnost Agencije za borbu protiv korupcije da radi.

"Agencija (za borbu protiv korupcije) će nastaviti rad i dalje će kontrolisati imovinu funkcionera i donositi planove integriteta", rekla je direktorka i dodala da bi Agenciji bilo lakše da radi da ima političke volje vlasti da je podrži.

Marković je rekla da će Agencija raditi i po izmenjenom Zakonu ako on počne da se primenjuje, ali da se nada da će onda Ustavni sud brzo odgovoriti na žalbu da su takve izmene zakona neustavne i nezakonite.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.