Rudarska himna - „Ne može nam niko ništa“

Izvor: TimockeVesti.net, 23.Dec.2012, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudarska himna - „Ne može nam niko ništa“

Rudarska himna - „Ne može nam niko ništa“Direktor RTB „Bor“ važi za pravog veseljaka koji voli da se lati mikrofona i uveseljava prijatelje.
- Svi, od rudara, topioničara, električara, metelaca, flotera, pa do Vlade Srbije, koja pomaže razvoj rudnika, vole da čuju rudarsku himnu „Ne može nam niko ništa“ - zapevao nam je kratko, domaćinski, Blagoje Spaskovski, a od ljubaznih radnika Jame na poklon smo dobili kamen bogat zlatom, bakrom i srebrom, koji su toga dana iskopali. Ukoliko vam je ovih dana hladno da šetate po gradu u potrazi za slobodnim mestom u kafiću, ili su vam ta mesta postala dosadna, mogli biste da se uputite ka Boru i kafu popijete u kafiću 400 metara ispod zemlje.
Na jednu takvu avanturu uputili smo se i mi, a naš domaćin bio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB „Bor“, u čijem se vlasništvu i nalazi ovaj kafić na 11. horizontu borske Jame.
 

Zajedno sa Spasovskim krenuli smo put Jame, koja je svega nekoliko kilometara udaljena od samog centra grada, gde su nas sačekali radnici i poslovodstvo ovog dela rudnika, koji svakodnevno bez imalo straha ulaze u dubine i do 700 metara ispod zemlje. Uz rudarski pozdrav „srećno“, potpuno opremljeni ulazimo u lift i krećemo ka kafiću.

- To je ideja rudara ove jame, koji su od jednog ovakvog mesta zamislili i uspeli da naprave jednu pravu atrakciju - rekao nam je naš domaćin dok smo se liftom spuštali.

- Dobrodošli u naš mali i skromni kafić koji ima svega 65 kvadrata, ali veliku dušu. Ovde silazim kad god mi to obaveze dozvoljavaju, jer volim da budem tu s mojim radnicima. Ovo mesto volim jer se kuva najbolja kafa, to ćete se već i sami uveriti - upoznaje nas s prednostima kafića Spaskovski.

Razgovor je tekao opuštenim tokom, pa nam se domaćin pohvalio dobrim rezultatima, ali i dodao da su do njegovog dolaska i borski i majdanpečki rudnici imali jako lošu proizvodnju.

Na poklon kamen sa zlatom i srebrom

- Nije to hvalisanje, sada radnici imaju 40 do 200.000 dinara platu. Mi smo kompanija koja je prošlu godinu završila s dobitkom od 41 milion dolara, a ovu verovatno sa 50 miliona. Ovo neka bude poziv stručnjacima da dođu i rade kod nas, da sve ovo još poboljšamo - bio je jasan naš domaćin.
Kao i svakog uspešnog menadžera, i njega prate brojne prozivke medija, koje ga, kaže, više ne dotiču.

Rudari u toku predaha uz kaficu | Foto: ALO!

- U početku sam se nervirao, ali više ne, od kada sam shvatio Andrićevu izreku „U selu se ne gađaju kućerci, već crkveni toranj“, ali i onu narodnu „Za dobrim konjem prašina se diže“, ali sam ja tu prašinu, zahvaljujući mojim rudarima i njihovim kompresorima, oduvao i nastavio još jačim galopom - kroz smeh navodi Spaskovski.
 
Izvor ALO



Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.