Šta bi bez Karića?

Izvor: BKTV News, 16.Avg.2012, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta bi bez Karića?

Tvrdio sam oduvek da je Bogoljub Karić najveći “akcionar” srpskih medija. Kada god im zardjaju ideje i nemaju vest za udarnu stranu – oni se sete i iz naftalina izvuku nešto o Bogoljubu Kariću. Poslednji su „Alo“ i verovatno od njih su preuzele ili prepisale franfurtske „Vesti“ –  da je „Mobtel – PTT“ tužio Karića i traži 670,3 miliona dinara.
Besmisleno je uopšte  truditi se i dokazivati >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da je i to  laž.
Žao mi je što se nisam odmah posle Petog oktobra 2000. godine setio da Bogoljuba Karić nagovorim da mi da ovlašćenje i odrekne se u moju korist svih para koje bih dobio goneći one koji su pokušavali da „prvog socijalističkog kapitalistu“ oklevetaju za bilo šta. Jer, danas bih bio bar desetio deo onog što ga čini bogatim!
Ako je moja statistika i približno tačna, dosad je u negativnom kontekstu objavljeno preko 80.000 naslova. Ali, nijedan sudski proces, nijedna pravno osnovana  tužba, čak i za ono što je sudjeno fimam u kojima je on samo akcionar, nije se okončala na štetu Karića. Sve su presudjene u korist Karića. Jednog dana će to neko morati da plati.
Dakle, manimo se verbalnih ogovaranja, izmišljenih priča i pretniji da će biti uhapšen. Ono što je dosad stizalo do sudova – uvek se pokazalo da je neko, radeći po „diktatu“ tadašnje vlasti, “pucao” u prazno! Tek da održi atmosferu u javnosti o “Karićevoj krivici”. A postiglo se suprotno – čovek je postao nezaobilazna ličnost kada je reč o promena u Srbiji, o primeru da se neko obogatio, a nije učestvovao u švercu tokom sankcije. Zatim, da nije bio “Miloševićev bankar”. Naprotiv – i sam on, ali i firma koja je bila sa 49 odsto državna (Mobtel) trpela je ne male štete zbog ideje da se Bogoljub kandiduje kao Miloševićev protivkandidat devedesetih godina na izborima za predsednika Srbije.
Karić je sve dosad podignute i procesuirane tužbe dobijao, presude uprkos tome što su u sudovima sedeli ljudi čija je sudbina bila vezana za odredjenu „partijsku mašineriju“. Uprkos tome, što je državni sekretar ministarstva pravde ne jednom preko javnog servisa i drugih TV stanica faktički diktirao presudu.
Karić je uvek izlazio čist.
Evo samo dva  primera:
Prvi, Astra banka je devet puta bila na sudu i svaki put, uključujući i najviše sudske istance, presuda je bila u korist Banke. Astra banka, medjuitm, ni do danas nije dobila licencu, jer je u medjuvremenu, kada su videli da sudskim putem ne mogu da joj „dodju glave“, „nepristrasni i nepartisjki kadrovi Narodne banke Srbije“ izdejstvovali u Skupštini promene u zakonu po kojima može sud da sudi šta hoće, ali odluku o davanju licence izdaje guverner. I, naravno, gledamo uživo onu narodnu – “Kadija te tuži, kadija ti sudi”! Astra banka ima i danas u kešu, pored ostale imovine, preko 100 miliona evra, ali nema dozvolu za rad.
Drugi, kada su se delile frekfencije samo naivni nisu poverovali u priču da se to radi ne bi li se sa medijskog neba uklonila BKTV. I ona je dobila presudu najviše sudske istance, ali šta vredi kada više nema slobodne frekfencije. A stečajni upravnik je od nekad uzorne porodične televizije ostavio – ruševine.
O Mobtelu nije potrebno ništa reći. Dovoljno je rekla Evropska unija koja je zatražila reviziju privatizacije ove firme. Ova država će to valjda učiniti.
Dakle, ne da je smešno danas objaviti vest da neko anonimno državno preduzeće „Mobtel – PTT“  tuži Karića za 670,3 miliona dinara, tražeči da se ponište aneksi iz 2002, 2004 i 2005. godine, već bi po toj logici Srbija otišla na doboš, kada bi Karić na medjunarodnom sudu tražio da se poštuje ugovor, koji je identičan sa onim koji je bio prvo ugovoren sa Amerikancima, po kome u prvih 20 godina država ne sme da izda licencu nijednom novom mobilnom operateru. A nije prošlo ni dve godine i stvoren je Telekom kao zajednička firma PTT, italijanskog i grčkog operatera.
Šta bi mediji radili da nema Karića?
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.