Počinje šizeenjee!

Izvor: Glas javnosti, 05.Avg.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje šizeenjee!

Stari saboraš i ljubitelj trube Velja Ilić i samo malo mlađi saboraš, ministar Milutin Mrkonjić, otvoriće jutros usred Guče, ispod spomenika koji je u svoje vreme trubi i trubaču podigao lično Bogoljub Karić, 49. dragačevski sabor trubača. Da će otvaranje biti nezaboravno, zna se već unapred, jer su prošle godine, u istom sastavu, Velja i Mrkonja od otvaranja Sabora napravili spektakl.

Još malo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pa nestalo

U samoj varošici juče je slobodno bilo još samo nekoliko stotina mesta. Najviše stranaca i ove godine biće, po običaju, iz Slovenije i Francuske, stižu i Australijanci, Kanađani, Nemci, Englezi... Prema rezervacijama ove godine u Guči biće i nekoliko stotina Hrvata, a u većem broju najavljeni su i gosti iz Sarajeva, Trebinja, Herceg Novog...

Druže Veljo, okreći ručicu

Iako je saborsku zastavu na jarbol trebalo da podigne Mrkonjić, ministar je tu čast, kratkim naređenjem

- „Druže Veljo, okreći ručicu“, prepustio svom prethodniku, a zatim je Velju toplo prigrlio na grudi, pa je ta fotografija već sutradan bila na naslovnim stranama svih novina u Srbiji.

- Truba izražava i odražava ono što mi graditelji, Velja i ja, stvaramo. Poslednji veliki zadatak, obnovu zemlje, radio sam uz trubače. Trube sam tada doveo u ravnu Vojvodinu. Nije ni čudo što sam toliko vezan za Guču - ispričao je tada ministar Mrkonjić, čvrsto držeći Velju u zagrljaju.

- Najvažnije je da smo svi zdravo i veselo i da u veselju završimo Sabor - skromno se tada iz Mrkonjinog čvrstog zagrljaja oglasio i Velja Ilić.

Da će i ove godine biti spektakularno, biće. Kako - videće oni koji jutros osvanu u Guči. Još juče i prekjuče u Guči je, inače, sve bilo spremno za početak Sabora. Postavljene šatre, u gradić dovučene desetine cisterni piva, hladnjače napunjene jagnjićima i prasićima... Spremni su i kampovi oko grada, u koje su juče već pristigli prvi saboraši.

Radari na gotovs

Spremni su i radari i alkometri oko Guče, patrole policije u civilu i civilnim vozilima, spremne su i na desetine doktora i ambulantnih vozila, za ne daj bože, ako se u varošici kod koga pojave simptomi svinjskog gripa...

Mada, organizatori su već dali savet kako se odbraniti od novog virusa - što više kiselog, svadbarskog kupusa i što više rakije i - nema zime...

Već danas po podne, a u četvrtak, petak i subotu uveče naročito, zakrčeni će biti svi putevi prema Guči. Oni od Čačka preko Jelice, od Užica i Zlatibora, preko Požege, od Ivanjice...

Ove godine svi programski sadržaji Sabora biće besplatni, besplatan će biti i ulaz u varošicu, a jedini namet koji će saboraši morati da plate jeste karta za parking, koja će za svih pet dana Sabora koštati - 1.000 dinara.

Ludnica

Organizatori kažu dalje da su ove godine učinili sve da Sabor bude prihvatljiv i za goste tanjih novčanika, i da bi cene usluga trebalo da budu kao i prošle godine. Tako će, prema najavama, ove godine gosti u gučanskim restoranima moći da dobiju doručak, ručak i večeru za 12 evra, dok je pun pansion u okolnim selima 20 evra. Iznajmljivanje šatora za dve osobe na pet dana koštaće 25 evra za četiri osobe 45 evra, a za šest osoba 55 evra. Cene smeštaja u samom gradiću, u užem centru, su od 25 do 30 evra za noć, dok se krevet na periferiji može naći i za 12 do 15 evra.

U samom centru varoši, kod osnovne škole uređen je prostor za kampere, kapaciteta od 650 do 750 mesta. Organizatori poručuju da će zbog ukupne situacije učiniti sve da posebno higijena u kampu bude na zavidnom nivou. Biće postavljene tuš kabine, izgrađena je uslužna trpezarija, a kamp će biti čišćen dva puta dnevno.

Sve ostalo je već poznato. Guča će biti ono što je već godinama - ludnica, gungula, neverovatan provod, mesto koje se punih pet dana i noći sve trese pod udarima truba i gde je sve dozvoljeno.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.