Greh Srbije ili Homena

Izvor: BKTV News, 26.Apr.2012, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greh Srbije ili Homena

Nisam prvanik i ne ulazim u pravne aspekte onog što bilo ko danas u Srbiji zloupotrebljava, koristeći neviđenu totruru nad medijima i obesmišljenu reakciju državnih funkcionera, kada ih neko makar usput očešća. Zato osavljam drugim, a pogotovo pravnicima, da se objasne sa Slobodanom Homenom.
Zadržaću se samo na Homenove tvrdnje o Bogoljubu Kariću. I opet na osnovu logike i dosad plasirane javnosti istine o verbalnim ili nedorečenim optužbama. Koristim pravo slobode građanina da >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << to makar stavim na sajt, kada nijedna novine ne sme  da objavi, pa čak ni da u delovima prenese išta slično sa sajta.
Tvrdim, ako ovako nastavimo, da će Homen državni sekretar u Ministarstvu pravde, biti novi kamen spoticanja na  putu ispunjenja obaveza da nam se odredi datum pregovora o ulasku u Evropsku uniju. Evropska unija ne postavlja zahteve da bi im neko, poput portparola Tužilaštva, rekao- mi smo to odavno učinili. Poučan je primer  onih koje, recimo, Švajcarci nisu hteli da isporuče, je je njihovo Tužilaštvo zaključilo da je reč o „sumnjama a ne dokazima“! Zato je naš šef države, onaj koji je sada vršilac dužnosti ili onaj koji će posle Đurđevdana preći u Andrićev venac – dužan, zarad budućnosti Srbije, da zatraži da se odmaha  krene u sva preispitivanja koje traži  Rezolucija EU. Jer, to je i zahtev gradjana
Homen govori da se Bogoljub Karić nalazi na „crvenoj Interpolovoj poternici“ i da njegovo ime nije pojedinačno spomenutu u Rezoluciji EU. Besmilena tvrdnja. A ko je pa uopšte poimenično spomenut u toj Rezoluciji. Rečeno je – preispitajte 24 pivatizacije.
Iza svake od njih stoje ljudi. Neko je falsifikovao vrednost, neko je uzeo procenat, neko nije kriv za takve stavri, ali mora da odgovara. Recimo, ne što je tri fabrike šećera prodao za devet evra, već što je dozvolio da novi gazda prodao zalihe šećera, koji je u tom trenutku bio dvostruko kurentna roba. Evropska unija je zalihe plaćala po 400 dolara ili evra po toni, ali je isplaćivan i prim zemljama u razvoju, ako je šećer od repe a ne od trske, još 200 dolara po toni! Pa čak i da su zalihe bile u tih tri evra, što je skandal, onaj prim od 200 dolara po toni je fenomenalan način pljačkanja sopstvene države. Ili bar proizvodjača. To nije stvar vlasnika privatizovane fabrike.
Nije država neposobna ni to da shvati, ni da proda zalihe na „gladnom tržištu EU“, već je kroumpirana i samom vrhu pod šapom organzovanog kriminala. Zar ne, gospodine Homen?
Zar je nesitina da Homen i njegovi prethodnici gone Bogoljuba Karića  samo zato što je na ledini stvorio Mobtel. Na osnovu čega je bačeno oko na 60 miliona evra navodno „opljačkano iz Mobtela“, ako je država Karićima dala 13 odosto akcija u Telekomu zato što je prekršila ugovor da 20 godina neće dovoditi drugog opeatera.
Kompaniju mobilne telefonije koja je početkom devedesetih bila „pusti san“ svih zemalja jugoistočne Evrope, ulažući sopstveni kapital, a država „prava“, stvorio je, dakle, Karić, a prodao Dinkić za 1,513 milijardi evra i i još 360 miliona evra je uzeto od licence VIP-u!
I zar nije logičnije i pravno normalnije da su prvo stavljeni na tapet članovi Upravnog odbora  Mobtela iz JP PTT, bez čije saglasnosti nije mogao da se povuče iole ozbiljan poslovni potez. Bilo je dovoljno da jedan glasa protiv i sve se vraća na početak. Ali i više od toga – bez uloženih para država je od Mobtela u kojem je imala 49 odsto uzela 1,87 milijarde evra, a jure karića da je „uzeo“ 60 miliona, pri čemu nije bio ni direktor, ni bilo ko je mogao da potpiše nalog ni za dnevnice do bilo kog grada u Srbiji!
Ovo je samo jedna primer, koji pokazuje koliko su sadašnje Homenove izjave i tvrdnje na krhkim nogama i u osnovi besmislene. Ali, i više od toga – on blati Srbiju. On Srbiju pred Evropom predstavlja kao zemlju neuspešnog sudstva, kao ljude koji ne razumeju temelje privatnog vlasništva, pa unose u kaznene odredbe, koji se hvalili uspehom u borbi protiv kriminala i korupcije, kaluzulom da su „krivi po službenoj dužnost oni koji su naneli štetu svom kapitalu“?! Evropa se tome smeje.
Naravno, mene intresuje ono što je ljudsko, što je u domenu intersovanja običnog građanina, a pravni aspekt neka objašnjavaju pravnici. Uz uslov, da smo u sudu svi jednaki i pravno zaštićeni. Recimo od toga da Homenova porodična firma gradi za „Vero“ objekat na Voždovcu, da građani mesecima protestvuju, a da sudijinica koja presudi u korist grada ne bude reizabrana, a ona druga koja to učini u korist Homenove porodične firme bude unapredjena. To sam čitao u jednom beogradskom dnevniku i nisam video ubedljiv demant ili tužbu protv te novine!
I Homen i njegovi gospodari neka nikada ne zaborave  da je dugo na autoputu u Novom Beogradu stajala ispisana istina: „I bravar je bio bolji“! Neko će se, u očaju, setiti pa će sutra napisati i „Dahije su bile pravednije“. Ako ova sadašnja valst ostane na vlasti, nisam siguran da nećemo odista biti svedeni na „Beogradski pašaluk“.
I šta očekujem? Da Homen dokaže krivicu Bogoljuba Karića. I da nije istina da je Karić, ulažući svoje umeće i spsobnost da prenese potrebnu opremu – tehnologiju 21. veka na kraju 20. veka – preko svih blokada i ekonomskih sankcija,  stvorio  Mobtela, I da pri tome,  nije   sticao bogatstvo švercovanjem nafte, cigareta ili viskija!
Tražimo isti aršin za sve, dokazi pre svega domaćoj javnosti, ali sada, bukvalno sada, ako g. Homen odista tako misli – da Evropska unija nije u pravo kada traži reviziju privatizacije. Da Bogoljub Karić nije u pravu kada očekuje da mu se vrati ekstra porez, da Astra banka nije dobila devet presuda u svoju korist,a  nema licencu za rad, da Vrhovni sud nije ukinuo rešenje RRA o oduzimanju  frekfencija  BKTV, koja sada ne radi jer nema slobodnih frekfencija, ali ni opeme koju je proćerdao stečajni upravnik, da je Evropa osiguranja nije imala najviši procenat pokrivanja šteta, da Mobtel nije na volšeban način oteran u stečaj, iako je bio „fabrika para“ i da  stečaji u kompanijama braće Karić nisu bili čista politička osveta!
Ne uradite li to, zar ne mislite da nećete, da se nađete makar na „specifičnoj crvenoj poternici Evropske unije“ zato što ne pokrećete istragu u smeru koju je označila REZOLUCIJA EVROPSKE UNIJE’! Nije cela Srbija govorila - EU nema alternative, zato i neispunjenje Razolucije EU nema alternative!
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.