BOGOLJUB KARIC OTKRIO Odneo sam Djindjicev poklon Fidelu Kastru

Izvor: medio.rs, 29.Nov.2016, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOGOLJUB KARIC OTKRIO Odneo sam Djindjicev poklon Fidelu Kastru

Srpski biznismen kaže da se 2001, kad je poslovno putovao u Havanu, sreo sa vođom kubanske revolucije i da mu je predao sablju iz Prvog svetskog rata sa posvetom ubijenog premijera Srbije

Srpski biznismen i lider Pokreta snaga Srbije (PSS) Bogoljub Karić otkrio je za Informer da je 2001. lideru kubanske revolucije Fidelu Kastru odneo poklon ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića.

Karić >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << je ispričao da je Kastru u Đinđićevo ime poklonio sablju iz Prvog svetskog rata, sa izgraviranom posvetom. 

Prema navodima srpskog biznismena, kad se te 2001. spremao za put u Havanu, pozvao ga je tadašnji srpski premijer.- Čim je čuo da treba poslovno da otputujem na Kubu, zamolio me je da mu učinim jednu veliku uslugu - seća se Karić.

On kaže da mu je Đinđić tada ispričao da je jednom prilikom, kad se sreo sa Fidelom Kastrom, od njega dobio kutiju kubanskih cigara i da je hteo da mu se za to oduži.

Zamolio me je da Kastru ponesem poklon i pitao me šta mislim da bi bilo najprikladnije - priča biznismen.

Nakon što je malo razmislio, Karić kaže da je predložio sablju.

Najbolji poklon je sablja iz Prvog svetskog rata, rekao sam Đinđiću. Mislio sam tada, a i dalje mislim da je to veoma lep poklon - navodi lider PSS.

Kako dodaje, Đinđić se sa tim složio, te je kupio sablju srpskih heroja i na njoj izgravirao "od premijera Srbije dr Zorana Đinđića".

Predaj mu, molim te, ovu sablju od mene, rekao mi je Đinđić. To sam i uradio. Odneo sam je Fidelu Kastru, velikom revolucionaru i lideru Latinske Amerike - priča Karić.

Tada, pre 15 godina, kako sam kaže, Fidel ga je primio uz sve počasti.

- Primio me je u svojoj rezidenciji u Havani, uz veliko poštovanje. On je bio veliki prijatelj Jugoslavije i Srbije, a poklon mu se izuzetno dopao. Baš se obradovao - otkriva Karić.

Kaže da je bio izuzetno srećan što je upoznao Fidela.

Naš susret je bio veličanstven. Znate, i oni koji ga nisu voleli želeli su da ga upoznaju - ističe Karić i podseća da i Amerikanci kažu da ne vole kubanskog lidera, ali vole kubanske cigare.

On dodaje da mu je veoma žao što je Fidel, koji je u čitavom svetu predstavljao simbol borbe za socijalnu pravdu i jednakost, umro, i naglašava da srpski i kubanski narod imaju mnogo sličnosti i da se međusobno vole.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Informer da je i on 2001. upoznao Fidela Kastra, kojeg je nazvao velikim prijateljem Srbije i Jugoslavije.

- Imao sam prilike da se vidim sa njim pre 15 godina. Tada sam mu predao ličnu, pisanu poruku tadašnjeg predsednika SPS Slobodana Miloševića. Slušao sam tada njegov govor, koji je trajao dva sata, a koji su svi iz celog sveta slušali s pažnjom i uz ovacije - rekao je Dačić i naglasio da je Fidel bio veliki vođa i lider Latinske Amerike.

Bogoljub Karić smatra da će se Kuba dosta promeniti nakon Fidelove smrti.

- Njegov brat Raul je već u poslednje dve godine uneo dosta novina, a najviše u pogledu Amerike. Dve zemlje su obnovile odnose posle više od pola veka, a mislim da će posle Fidelove smrti odnos Kube i SAD biti sve bliži - smatra Karić.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.