Šta sa akcijama NIS-a ?

Izvor: S media, 29.Avg.2010, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sa akcijama NIS-a ?

Naftna industrija Srbije počinje danas besplatnu prodaju akcija. Izdavanje naloga za prodaju obavljaće se na šalterima pošta u Srbiji, uz jednostavnu proceduru. S media portal istražuje šta bi građani trebalo da urade sa svojim akcijama.

Građani Srbije koji su dobili besplatne akcije NIS-a, danas ulaze u svet Berze. Moći će da prodaju, ili povere brokeru svojih pet akcija Naftne industrije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije. Vrednost jedne akcije kretaće se, prema procenama upućenih, od 404 do 2020 dinara.

Podsećamo, 4,8 miliona građana Srbije raspolaže sa oko 20 miliona akcija.

Besplatna prodaja biće moguća preko pošte, a kupovina samo brokerskih kuća, uz proviziju. Novac od akcija biće na računima građana tri dana nakon prodaje.

Ukoliko se odlučite za prodaju akcija NIS-a biće dovoljno je da, sa važećom ličnm kartom odete na obeleženi šalter pošte i odgovorite na tri pitanja: koliko akcija prodajete, koja je minimalna cena koju tražite i da li vam je aktivan tekući račun.

I pored jasno navedenih pravila oko procedure, pred građanima ostaje pitanje: Šta uraditi sa akcijama?

Urednik lista Ekonomist Milan Ćulibrk kaže za S media portal da je teško dati bilo kakav savet građanima, i ukazuje da će sve zavisiti od razvoja situacije na tržištu kapitala.

- Moguća su kretanja i u jednom i u drugom smeru. Zavisiće i od toga da li će se većina građana opredeliti da ponudi odmah svoje akcije na prodaju jer u slučaju velike tražnje može se desiti da dođe do pada cena, što mnogima ne bi odgovaralo, rekao je Ćulibrk.

On naglašava da je država praktično već prodala većinski paket akcija Naftne industrije ruskom Gaspromnjeftu, tako da ne postoji mogućnost da se u trku uključi neki veliki igrač sa namerom da preuzme većinsku kontrolu nad kompanijom.

-U tom slučaju bi postojala mnogo veća šansa za značajniji rast cena akcija. Cene će ovako verovatno biti tu negde oko početne vrednosti ili za nijansu iznad i tako će biti sve dok Naftna industrija Srbije ne počne da ostvaruje pozitivne rezultate, što se očekuje u narednih godinu-dve, istakao je Ćulibrk.

Savetnik malih akcionara Branko Pavlović kaže za S media portal da ne postoji pametan savet za nekoga ko ima akcije ukupno vrednsti oko 25 evra.

-Jedini praktičan savet za naše sugrađane kojima je, nažalost, veoma važno da što pre dobiju 2.525 dinara jeste da prodaju akcije po tržišnom nalogu jer im on daje prednost kod prodaje i mnogo veću sigurnost da će njihov nalog biti realizovan, odnosno njihove akcije prodate, rekao je Pavlović.

On ukazije da je situacija takva zbog toga što se ne očekuje velika tražnja za akcijama NIS-a jer investicioni fondovi neće hteti da kupuju njihove akcije, zato što republika Srbija drži većinskog vlasnika u vrlo rizičnoj poziciji i ne dozvoljava mu da ozbiljno krene u modernizaciju fabrike.

Broker banke Intesa Nenad Gujaničić izjavio je za S media portal da je najvažnije da građani prikupe što više informacija u vezi sa berzanskom trgovinom i sa akcionarstvom i da ne žure u vezi sa prodajom akcija jer u februaru naredne godine imaju zagarantovan otkup akcija od strane većinskog vlasnika po ceni od 4,8 evra.

-Ukoliko građanima nije hitno da uzmu ovo malo novca, najbolje da se informišu o svim stvarima vezanim za tu novu vrstu imovine koju imaju-akcije, da vide kako to funkcioniše i onda odluče da li da prodaju ili ne, rekao je Gujaničić.



Brokeri ili Poštanska štedionica?


Jedno od glavnih pitanja je i da li gradjani treba da se obrate nekom drugom brokeru pored Poštanske štedionice.

Urednik lista Ekonomist Milan Ćulibrk smatra da ovo pitanje nije toliko važno. Ćulibrk ukazuje da građani koji su već trgovali akcijama, i imaju otvorene naloge kod drugih brokerskih firmi, ne moraju da otvaraju nove naloge na šalterima Pošte.

-Većina ljudi parktično ništa ne zna o akcijama, oni su te hartije od vrednosti dobili besplatno i za njih one nemaju nikakvu vrednost, rekao je Ćulibrk za S media portal.

On se plaši da bi moglo da se desi da građanima ključni momenat, da li da prodaju akcije ili ne, bude ostvarivanje bilo kakvog, pa i najmanjeg profita.

Savetnik malih akcionara Branko Pavlović ponavlja da je u pošti za građane prodaja akcija besplatna.

-U pošti ne uzimaju nikakvu proviziju niti će građani morati nešto da plate, ali će za razliku od brokera u poštama biti gužve pa građani mogu da biraju da li žele da čekaju red ili da potroše više novca, rekao je Pavlović.

Broker banke Intesa Nenad Gujaničić ukazuje da je Poštanska štedionica dobila monopol za sprovođenje prodaje akcija i da građani koji žele da čekaju u redovima i da imaju nizak kvalitet usluge treba da idu preko Pošte.

-Svako ko želi kvalitetniju uslugu i za nju je spreman da plati treba da se obrati berzanskom posredniku kojih u Srbiji ima oko 70-tak, rekao je za S media portal Gujaničić.

Ukoliko želite da kupite akcije možete isključivo preko brokera uz proviziju od oko jedan odsto. Da li su vaše akcije prodate možete proveriti pozivom na besplatni broj 0800 100 300, slanjem sms poruke na broj telefona 2377, gde je potrebno ukucati akcije, razmak, jedinstveni broj naloga. Cena poruke je 30 dinara plus porezi.

Zatim elektronski, unošenjem jedinstvenog broja naloga i matičnog broja na sajtu "Poštanske štedionice" ili ličnim odlaskom u poštu u kojoj je nalog izdat.

Ivana Drobnjaković

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.