Prve akcije i novac gradjanima ležu na Badnji dan

Izvor: S media, 03.Jan.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve akcije i novac gradjanima "ležu" na Badnji dan

Na račune koje su gradjani sami prijavili prilikom upisa prava na besplatne akcije, a koji se vode kod poslovnih banaka i pošte, 6. januara biće uplaćeno po 1.700 dinara od do sada prodatih akcija iz Privatizacionog registra, izjavio je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

On je u intervjuu Tanjugu rekao da će gradjanima koji nigde nemaju tekući račun biti otvoren besplatni tekući >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << račun u Poštanskoj štedionici, a novac će moći da podignu u filijalama pošte uz priloženu ličnu kartu.

Cvetković je objasnio da će gradjanima na Badnji dan na poseban nenovčani račun - vlasnički račun biti preneto i po pet akcija NIS - a ukupne nominalne vrednosti 2.500 dinara.

Gradjani će moći da dobiju potvrdu u pošti da poseduju akcije, ali te akcije neće moći da budu odmah unovčene na berzi.

S obzirom na to da je NIS zatvoreno akcionarsko društvo, onog trenutka kad ta kompanija donese odluku o izlasku na berzu akcijama će moći da se trguje na berzi, a Cvetković je preporučio gradjanima da sačekaju taj trenutak.

On je sugerisao gradjanima da ne prodaju akcije NIS-a sklapanjem kupoprodajnog ugovora, već da sačekaju da se to preduzeće pojavi na berzi i formira tržišna cena, za koju veruje da će biti veća od nominalne cene akcije NIS-a.

Prema njegovim rečima, prednosti berzanskog u odnosu na vanberzansko trgovanje su višestruke: pored toga što je trgovanje na berzi organizovano, ono je za gradjane i besplatno, jer je to predvidjeno Zakonom o besplatnoj podeli akcija.

Cvetković je naglasio da gradjane niko ne može da spreči da akcijama trguju i pre nego što NIS donese odluku da izadje na berzu, istakavši da je, ipak, tu reč o neorganizovanoj trgovini i transakciji koja za sobom povlači značajne troškove i što je još opasnije, "postoji i mogućnost manipulacije i zloupotreba".

Direktor Agencije za privatizaciju objasnio je da će gradjani u 2010. dobiti i akcije Akcionarskog fonda, kojima će moći da trguju na berzi.

Kako je objasnio, u Akcionarskom fondu naći će se sve ono što do sada nije prodato iz Privatizacionog registra i Akcijskog fonda. Reč je o manjinskim paketima firmi koje su se prodavale prema Zakonu o svojinskoj transformaciji iz 1996. i Zakonu o privatizaciji iz 2001. godine.

Projekcija je da svi ti manjinski paketi imaju ukupnu nominalnu vrednost od oko 25 milijardi dinara. Kako je reč o velikom broju preduzeća koja imaju različitu pojedinacnu vrednost, nije moguće deliti te akcije na ogroman broj gradjana kao što je to slučaj kod akcija NIS-a, već će gradjani dobiti vrednosni papir kojim će ostvariti pravo na srazmerni deo ukupne vrednosti svih tih do sada neprodatih akcija.

Cvetković je objasnio da gradjani mogu i da ne prodaju te akcije i da sačekaju Agenciju koja će nastaviti da prodaje pakete i da te akcije pretvara u novac.

Kada prikupi dovoljan iznos novca, Agencija će pozvati gradjane da od njih otkupi te akcije.

Ideja podele ove vrste besplatnih akcija je da gradjani mogu da ih unovče i pre nego što Agencija proda sve ove pakete, a koncept je sličan kao i sa obveznicama stare devizne štednje - država se obavezala da u 15 godina isplati ukupnu obavezu prema svakom starom deviznom štediši i pošto taj novac u budžetu nije postojao odjednom, podeljene su obveznice.

Sa tim obveznicama ljudi su mogli od tog trenutka, pa nadalje da trguju i uzmu novac i pre nego što te obveznice dospeju na naplatu, jer se u medjuvremenu formirala tržišna cena.

"Slično će biti i sa ovim akcijama - gradjani će moći da čekaju da Agencija nešto proda i njima se potom isplati gotovina, ali će se sigurno formirati neka tržišna cena za one koji svoje pravo na tu buduću gotovinu budu želeli da nekom ustupe i pre tog trenutka", objasnio je Cvetković.

Treba naglasiti i da ceo koncept može da zaživi tek pošto se usvoje izmene Zakona o besplatnoj podeli akcija, koje se očekuju u prvom tromesečju ove godine.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prve akcije i novac građanima na Badnji dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2010

BEOGRAD - Na račune koje su građani sami prijavili prilikom upisa prava na besplatne akcije, a koji se vode kod poslovnih banaka i pošte, 6. januara biće uplaćeno po 1.700 dinara od do sada prodatih akcija iz Privatizacionog registra, izjavio je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković...On...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.