Nastavljeni besplatni preventivni pregledi širom Srbije

Izvor: RTS, 22.Dec.2019, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeni besplatni preventivni pregledi širom Srbije

U više od 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji pregledano je više od 21.000 građana. Bez zdravstvene knjižice obavili su besplatne kardiološke preglede, tumor markere, EKG I ultrazvuk abdomena.
Bez uputa i zakazivanja, Užičani su u Opštoj bolnici mogli da stignu na ultrazvuk, u laboratoriju, kod kardiologa i tako provere zdravlje. U čekaonicama je bilo najviše starijih ali i onih koji radnim danima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne stižu da odu na preglede.

Građani navode da su zadovoljni pruženom prilikom da urade preglede bez zakazivanja.
"Najveće interesovanje je apsolutno tamo gde su neke liste zakazivanja, čekanja i dijagnostičke procedure.laboratorija to je standardno. Od ovih drugih to je ultrazvučna dijagnostika abdomena i pregled mamaografijom, sve ono što je do sada podrazumevalo dijagnostičku proceduru", navodi dr Miloš Božović direktor Zdravstvenog centra Užice.
Slično je bilo i u Opštoj bolnici "Sveti Luka" u Smederevu, u kojoj su za dve godine na ovakvim pregledima imali oko 4000 ljudi.
Građani Smedereva navode da im preventivni pregledi omogućavaju da u kratkom vremenskom roku prekontrolišu svoje zdravlje
"Uglavnom dolaze zdravi ljudi pa svojim nekim preventivnim delovanjem na taj način sprečavamo bolesti jer činjenica je da sve više i više imate bolesnih pogotovu od malignih, kardiovaskularnih i drugih oboljenja", navodi dr Branko Radivojević, načelnik radiologije i ultrazvučne dijagnostike Opšte bolnice "Sveti Luka" u Smederevu.
O značaju i interesovanju govori i podatak da je na području Zlatiborskog okruga za dve godine na preventivnim pregledima bilo oko 40.000 ljudi, nekoliko stotina ih je upućeno na dalje lečenje.
U Srbiji je do sada urađeno više od 350.000 pregleda, a kod nekoliko hiljada građana je bolest otkrivena u početnoj fazi.
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.