Građanima akcije iz Akcionarskog fonda do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2010, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanima akcije iz Akcionarskog fonda do kraja godine

BEOGRAD -

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković izjavio je da će akcije iz Akcionarskog fonda i akcije "Aerodroma Beograd" građanima biti podeljene do kraja godine.

"Pripreme su u toku. Akcije iz Akcionarskog fonda će se podeliti sasvim sigurno do kraja godine. Svi koji su stekli pravo na besplatne akcije, odnosno oko 4,8 miliona građana, dobiće mogućnost da dobije te akcije", rekao je Cvetković Tanjugu i objasnio da će nakon podele, kao i sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akcijama Naftne industrije Srbije (NIS), moći da se trguje na Beogradskoj berzi.

Procedura u vezi sa prodajom akcija iz Akcionarskog fonda će biti ista kao u slučaju prodaje akcija NIS-a, rekao je Cvetković. On je naveo da Agencija priprema proceduru podele, ističući i da će i Vlada Srbije usvojiti odluku o sprovođenju tog postupka.

Koliko akcija će dobiti građani

Prema njegovim rečima, tek nakon što sve bude završeno znaće se koliko će akcija svako od građana dobiti i kolika će biti njihova vrednost. Cvetković se osvrnuo i na podelu akcija "Telekoma", ističući da je taj postupak povezan sa sprovođenjem privatizacije i okončanjem cele transakcije u vezi sa prodajom te kompanije.

"Broj akcija "Telekoma" na koje će građani imati pravo znaće se do kraja godine, ali će sama podela uslediti tek 2011. godine", precizirao je Cvetković.

Nedavno usvojenim Izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije predviđeno je pripajanje Akcijskog fonda Agenciji za privatizaciju i stvaranje novog Akcionarskog fonda u koji će biti prebačene akcije ranije privatizovanih preduzeća namenjenih za podelu građanima.

Suštinska izmena je da se sve akcije koje su bile u Akcijskom fondu a to su deonice od prodatih cementara, duvanske industrije ali i drugih ranije privatizovanih preduzeća - "sele" u Akcionarski fond.

Građani više neće dobijati novac na svoje račune od ranije sprovođenih privatizacija, kao što je to bio slučaj sa 1.700 dinara podeljenih na Božić, 6. januara ove godine, već će umesto toga dobijati nominalne akcije iz Akcionarskog fonda sa kojima će moći da trguju na berzi.

Direktor Agencije za privatizaciju u izjavi Tanjugu se na kraju osvrnuo i na proces stvaranja baze podataka zastupnika kapitala u preduzećima u Agenciji za privatizaciju.

Zastupnici u firmama

Zastupnici će biti angažovani u firmama u kojima je raskinut kupoprodajni ugovor, a do 15. oktobra je bio rok do kada su zainteresovani za taj posao mogli da se prijave.

"Javilo nam se oko 1260 potencijalnih kandidata. Sada ćemo sve te prijave da sagledamo i analiziramo. Značajni broj prijava ne ispunjava formalne uslove, ali ono zbog čega smo mi pokrenuli celu proceduru je što želimo da profesionalizujemo taj posao i da angažujemo ljude koji će ozbiljno da se bave tim poslom", rekao je Cvetković.

Direktor Agencije je dodao da je formiran poseban sektor u Agenciji koji će komunicirati sa zastupnicima kapitala - čiji će zadatak biti da operativno predlože plan nastavka poslovanja preduzeća. Baza podataka o raspoloživim i kompetetnim ljudima će omogućiti da se oni angažuju na vreme i po potrebi, naglasio je Cvetković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.