Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina dana od izlaska NIS-a na berzu - Akcije porasle 45,3%

/bizlife.rs/ Pre tačno godina dana akcije "Naftne industrije Srbije" pojavile su se na domaćem berzanskom tržištu kao prva hartija koja je listirana u skladu sa Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koji je donet krajem 2007. godine. NIS se pojavio na Belexu sa cenom od 505 dinara što je bila i transakciona cena po kojoj je "Gazprom Neft" kupio kontrolni paket akcija ove kompanije od Republike Srbije.


U momentu izlaska na tržište NIS je i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << beležio velike gubitke u poslovanju pa je cena ovih hartija registrovala pad vrednosti dok je veću korekciju sprečila ugovorna obaveza "Gazproma" o otkupu akcija od svih manjinskih akcionara. Javna ponuda je i realizovana tokom februara i marta tekuće godine kada je većinski vlasnik NIS-a stekao dodatnih 5,15% akcija po ceni od 506,5 dinara po komadu.
Istovremeno, NIS je objavio odličan poslovni rezultat za 2010. godinu (neto dobit od 16,7 milijardi dinara), koji je zajedno sa odličnim prvim kvartalom bio glavni razlog za nagli skok cene ove hartije. Jučerašnje trgovanje NIS je okončao na nivou od 734 dinara što je rast od 45,3% od početka trgovanja.
*izvor: www.ekapija.com

ekonomijaSrbijanišporast vrtednosti akcija

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.