Do podneva gradjani podigli 250 miliona dinara

Izvor: S media, 06.Jan.2010, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do podneva gradjani podigli 250 miliona dinara

U Poštama Srbije je danas do 12 sati oko 150.000 gradjana koji imaju pravo na besplatne akcije privatizovanih javnih preduzeća podiglo 250 miliona dinara, dok je njih 45.065 uzelo potvrdu o posedovanju akcija NIS-a, rekao je direktor Direkcije za poštanske usluge JP "Pošte Srbije" Dragoslav Rašinac.

"To znači da je svaki treći gradjanin tražio potvrdu o posedovanju akcija NIS", rekao je on novinarima u Glavnoj pošti u Beogradu gde je propraćen prvi dan isplate >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << novca i podele besplatnih akcija.

Rašinac je naglasio da ta potvrda pre svega ima informativni karakter, odnosno "služi za upoznavanje gradjana o vlasništvu nad tim hartijama od vrednosti".

On je napomenuo da u slučaju da gradjanin nije u mogućnosti da podigne akcije zbog bolesti, umesto njega će to moći da učine članovi porodice, ali uz punomoćje koje je overeno u sudu ili u opštini.

U slučaju smrtnog ishoda, akcije će moći da podigne rodbina, ali tek nakon završetka ostavinske rasprave gde bi trebalo da bude naznačen prenos prava raspolaganja nad akcijama.

Privremeno raseljena lica sa Kosova i Metohije sa legitimacijom, takodje mogu da dodju na šaltere pošte i podići novac i potvrdu o posedovanju akcija NIS-a.

Rasinac je rekao da gužve nisu tako velike i da u poštama to nisu očekivali.

"Interesantno je da su veće gužve u mestima van glavnih gradova, kao na primer na jugu Srbije, ali je to nešto što smo očekivali i što je opet manje nego kada je isplata penzija", rekao je on.

Danas će pošte raditi po skraćenom radnom vremenu do 17 sati, dok će od petka 8. januara pošte raditi puno radno vreme.

Rašinac je naznačio i da gradjani neće plaćati porez na kapitalnu dobit na ime dobijenih akcija.



Počela podela akcija


Na šalterima pošta i banaka u Srbiji, svim gradjanima koji su se prijavili za besplatne akcije, danas će početi podela po 1.700 dinara iz Privatizacionog registra, dok će samo na šalterima pošte moći da se podignu potvrde o posedovanju pet akcija NIS-a, ukupne nominalne vrednosti od 2.500 dinara.

Gradjani će moći da podignu 1.700 dinara na šalterima bilo koje pošte, ukoliko imaju otvoren račun kod Poštanske štedionice, odnosno, u poslovnicima banaka čije su račune prijavili prilikom evidentiranja za besplatne akcije.

Na oko 3,5 miliona tekućih računa kod Poštanske štedionice i na 1,3 miliona računa kod drugih poslovnih banaka, biće uplaćeno po 1.700 dinara novčane naknade koju gradjani ostvaruju iz dosadašnjeg postupka privatizacije.

Ukoliko žele gotovinu na šalterima pošta, gradjani su dužni da pokažu ličnu kartu ili izbegličku legitimaciju.

Takodje, PTT radniku daju karticu banke, čekovnu karticu ili potvrdu o dodeljenom dinarskom računu prilikom evidentiranja za besplatne akcije.

Nakon toga potpisuju odgovarajući nalog za isplatu i dobijaju po 1.700 dinara na ruke.

Na automatizovanim PTT šalterima u 1.200 pošta širom Srbije korisnik može zahtevati da mu se izda potvrda o posedovanju besplatnih akcija NIS-a, koja je isključivo informativnog karaktera i sa njom se ne može trgovati.

Gradjanima će na Badnji dan na poseban nenovčani račun - vlasnički račun, biti preneto i po pet akcija NIS-a ukupne nominalne vrednosti 2.500 dinara, ali neće moći da podignu te akcije.

Umesto toga moći će da traže potvrdu u pošti da poseduju akcije, koje neće moći da budu odmah unovčene na berzi, sve dok NIS ne izadje na berzu, što se očekuje do sredine ove godine.

Ministar ekonomije Mladjan Dinkić najavio je juče da će javna preduzeća NIS, Telekom Srbija i Aerodrom "Nikola Tesla" zakonom biti obavezana da od 30. juna ove godine izadju sa akcijama na berzu, dok će EPS tu obavezu morati da ispuni početkom naredne godine.

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković preporučio je gradjanima da sačekaju taj trenutak.

On je ranije u izjavi Tanjugu naglasio da je NIS zatvoreno akcionarsko društvo, i da tek onog trenutka kad ta kompanija donese odluku o izlasku na berzu akcijama će moći da se trguje na berzi.

On je sugerisao gradjanima da ne prodaju akcije NIS-a sklapanjem kupoprodajnog ugovora, već da sačekaju da se to preduzeće pojavi na berzi i formira tržišna cena, za koju veruje da će biti veća od nominalne cene akcije NIS-a.

Prema njegovim rečima, prednosti berzanskog u odnosu na vanberzansko trgovanje su višestruke: pored toga što je trgovanje na berzi organizovano, ono je za gradjane i besplatno, jer je to predvidjeno Zakonom o besplatnoj podeli akcija.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.