Uplaćeno 7 miliona za drugi pokušaj vantelesne oplodnje

Izvor: S media, 06.Maj.2010, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uplaćeno 7 miliona za drugi pokušaj vantelesne oplodnje

Grad Beograd danas je uplatio 7.000.000 dinara za drugi pokušaj vantelesne oplodnje za prva 34 para sa prebivalištem u Beogradu. Program finansiranja drugog pokušaja vantelesne oplodnje ustanovljen je krajem marta na inicijativu Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda, potvrđeno je za Radio S u Skupštini grada.

Grad Beograd danas je uplatio 7.000.000 dinara za drugi pokušaj vantelesne oplodnje za prva 34 para sa prebivalištem u Beogradu. Program finansiranja drugog pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vantelesne oplodnje ustanovljen je krajem marta na inicijativu Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda, potvrđeno je za Radio S u Skupštini grada.

Sredstva su uplaćena Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front”, gde se i sprovodi drugi pokušaj vantelesne oplodnje za parove sa područja Beograda.

– Grad Beograd finansira drugi pokušaja vantelesne oplodnje parovima koji su neuspešno prošli prvi pokušaj o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a na osnovu mišljenja komisija Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front”. Ove dve klinike dostavile su 82 i najavile još 24 pojedinačne fakture za drugi pokušaj vantelesne oplodnje u ukupnom iznosu od 24.166.571 dinar. Za sada se radi o 106 parova sa područja grada Beograda – rekao je Zoran Blagojević, sekretar za zdravstvo.

Pravo na drugi pokušaj vantelesne oplodnje imaju parovi koji su imali prebivalište u Beogradu u trenutku prvog pokušaja.

– Jasna populaciona politika i promocija reproduktivnog zdravlja u smislu zaustavljanja nepovoljnih demografskih tendencija, podsticanje rađanja i borba protiv neplodnosti kontinuiranim sprovođenjem mera populacione politike – dugoročni su ciljevi programa, zasnovani na strategijama održivog razvoja i podsticanja rađanja. Neposredni ciljevi programa su: šira primena postupaka medicinski potpomognute oplodnje, pružanje stručne pomoći parovima sa problemom neplodnosti, finansijska podrška zainteresovanim parovima, kao i ublažavanje psihološkog opterećenja od neuspeha pri prvom pokušaju VTO – zaključio je Zoran Blagojević.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.