Izvor: Politika, 03.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Roditeljski dinar" nije obaveza

Izdvajanje dodatnih sredstava stvar je dobre volje roditelja koji uvek moraju da znaju za šta daju novac, kažu u Ministarstvu prosvete Osim kupovine knjiga, odeće i obuće za đake, roditelji su početkom školske godine obično opterećeni i plaćanjem dodatnih izdataka zvanih "đački dinar". Nadležni iz Ministarstva prosvete upozoravaju da su, kao i prethodnih godina, primili ogroman broj prijava nezadovoljnih roditelja koji se žale da uplaćivanje đačkog ili roditeljskog dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u nekim školama predstavlja uslov da dete krene u sledeći razred. Iako je osnovno i srednje školovanje besplatno, kako kažu u ovom ministarstvu, pojedine škole traže od 500 dinara do nekoliko hiljada od svakog učenika za materijalne troškove. Roditelji koji daju pare pri tom ne znaju šta i kome plaćaju niti dobijaju bilo kakvu priznanicu za dati novac. I pored toga, većina se ne žali, jer ne želi da stvara neprijatnosti svojoj deci.

Iz tog razloga, Ministarstvo prosvete podseća da se novac od roditelja može tražiti samo ukoliko savet roditelja odluči tako. Čak ni tada ova odluka ne sme biti obavezujuća, pa škola ne sme uslovljavati upis učenika uplatom "roditeljskog dinara".

– Ova vrsta plaćanja uvedena je da bi roditelji materijalno pomogli školu, ali to se zloupotrebljava. Roditelji koji ne znaju svoja prava na početku godine plaćaju raznorazne namete kao što su osiguranje, obezbeđenje i izdavanje svedočanstva koje učenici dobijaju na kraju godine. Takozvani roditeljski dinar spada u dobrovoljno davanje, pa čak i kada savet donese odluku o visini ovog izdatka niko nije obavezan da plati ukoliko to ne želi – objašnjava Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, i dodaje da svi koji primete ovu vrstu zloupotrebe mogu da se obrate nadležnima, a da Ministarstvo prosvete u tim situacijama reaguje odmah.

Nadležni objašnjavaju da se svaka novčana pomoć uplaćuje na poseban školski račun i svaki uplatilac dobija priznanicu na kojoj je jasno naznačeno šta je plaćeno. Ukoliko se sakuplja novac za neophodna nastavna sredstva razredni starešina ne sme da primorava decu da plate. U takvim prilikama bi trebalo da budu zaobiđeni učenici iz porodica sa slabijim materijalnim stanjem.

Takođe, obrazovne ustanove, kažu u ovom ministarstvu, ne bi smele da naplaćuju bilo kakva sredstva prilikom upisa učenika u prvi razred srednje škole, jer tada još nije konstituisan savet roditelja prvog razreda, pa samim tim zvanična odluka o neophodnim roditeljskim izdacima nije donesena.

Darinka Karović, direktorka Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, kaže da njihovi đaci nemaju dodatne izdatke prilikom upisa.

– Kada počne školska godina, pravimo specifikaciju u kojoj navodimo sve eventualne troškove za uniforme, knjižice, obezbeđenje i đačko osiguranje. Savet roditelja odlučuje o našem predlogu. Dosad nismo imali nikakvih problema i svi roditelji su plaćali realne troškove – objašnjava naša sagovornica.

Svaki dinar koji đaci daju, ističu naši sagovornici, mora biti namenski iskorišćen i sve se svodi na međusobni dogovor. Ni đake ni roditelje niko ne bi smeo da ucenjuje niti obavezuje na plaćanje takozvanih đačkih ili roditeljskih dinara.

J. Kisin

[objavljeno: 03.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.