Mangulica, juneći repići, kroketi sa sirom: Majstori sa varjačom družili se na reci

Izvor: Blic, 23.Jul.2016, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mangulica, juneći repići, kroketi sa sirom: Majstori sa varjačom družili se na reci

Pečena mangulica, juneći repići, kroketi od sira sa susamom, cvekla sa kimom, samo su neka od jela koja su spremili grupa jednih od naših najboljih kuvara večeras na brodu hotelu na reci Savi. Oni se tradicionalno okupljaju na gastronomskim večerama, druže, ali i uživaju u svom zanatu sa najbližima.

Negovan Stefanović organizator druženja, autor projekta "Istorija gastronomije" kome su dvorske trpeze uža specijalnost, kaže da uživa da se bavi svojim poslom jer je okružen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljudima koji su sam vrh u svojoj branši, ali pre svega dobri ljudi.

- Ja i dalje tvrdim da loš čovek ne može da bude dobar kuvar i u suprotno me niko ne može ubediti. Onaj kod koga je izražena prevelika doza sujete oseti se u njegovom jelu koje je spremao, ili je previše ljuto ili ukiseljeno, tačno se očitava njegov karakter. Gosti koji dolaze na naše večere obično traže recepte, ali postoje i stvari koje ljubomorno čuvam za novi projekat za sledeću godinu – priča Negovan.

On dodaje da uživa u svakom zalogaju koji spremi, a večeras su želeli da iskoče iz onoga šti su do sada radili.

Tom prilikom Mirko Stanimirović, koji ima poljoprivredno gazdinstvo, napravio je svoje najtraženije jelo od punomasnog sira.

- Napravio sam slane i pomalo ljute kuglice od sira sa susamom, kao i kiselo mleko iz zemljanog lonca. One mogu biti i slatke, sa prezlama, kikirikijem i raznim začinima. Jako je jednostavno, a ukusno – kaže Mirko.

Dragiša Pajić, ima farmu mangulica sa preko sto mangulica i on za ovu priliku pripremio je pečenu mangulicu. Posebno je istakao da se one hrane organskom hranom koju on sam proizvodi, žive u šumi i svakoj zna ime, na koja se one same odazivaju i dolaze kod svog gazde.

Na druženju je i internacionalni sudija za riblju čorbu, Kosta Radin, koji je pripremio svoju čuvenu čorbu, pobednicu mnogih takmičenja.

Stambol Geštamov, šef kuhinje hotela "Park" i počasni šef kuhinje "Crown Plaze" spremio je juneće repove iznad sača, a sa nama je želeo da podeli i malu tajnu njihovog spremanja.

- Ja sam dodao šaku sena, a tu imate skup začinskog bilja to je kao neka vrsta čaja, pored toga naravno i dobro belo vino – kaže Geštamov.

Nakon jela usledile su starinska pita i vasina torta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.