Kvalitet vazduha u Beogradu zadovoljavajući

Izvor: Studio B, 27.Nov.2014, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalitet vazduha u Beogradu zadovoljavajući

Indeks kvaliteta vazduha u Beogradu je zadovoljavajući, kažu za Studio B u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja.

Zahvaljujući povoljnim atmosferskim prilikama poslednjih dana, i jakom vetru vetru, zabeleženi su zadovoljavajući rezultati i na onim mernim stanicama koje su u Beogradu najproblematičnije - u Bulevaru Despota Stefana i na Slaviji. Inače, kako kažu u Zavodu, najugroženiji su delovi grada gde su velike saobraćajnice i gde se ima mnogo kućnih ložišta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Iako nadležni tvrde da je kvalitet vazduha u Beogradu zadovoljavajući, građani koje smo pitali prilično su skeptični.

Gradski zavod za javno zdravlje prati situaciju i spreman je da blagovremeno upozori javnost na eventualnu povećanu količinu štetnih gasova. Postoji 18 mernih mesta u Beogradu, od kojih su pet automatskih, i još 4 automatska merna mesta u državnoj mreži.

Zima je posebno osetljiv period, zbog velikog broja kućnih ložišta i temperaturnih inverzija koje se javljaju u periodima kada nema vetra. S obzirom da sada vetra ima, zabeleženi su zadovoljavajući rezultati čak i na najkritičnijim mernim mestima -  u Bulevaru Despota Stefana i na Slaviji. Budući da se vazduh kreće, stručnjaci kazu da se zagađenje iz na primer Bulevara Despota Stefana, može preneti i u neki drugi deo grada koji će postati zagađeniji od samog Bulevara.

Prilikom povećane količine štetnih gasova u vazduhu posebno su pogođeni kardiovaskularni bolesnici i oni sa hroničnim respiratornim problemima. Njima se savetuje da, u tom slučaju, smanje boravak napolju i fizičku aktivnost.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.