Počeo projekat zaštite lokaliteta od značaja

Izvor: TvojPortal.com, 27.Maj.2011, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo projekat zaštite lokaliteta od značaja

27.05.2011  Izvor: www.bizlife.rs
Beograd - Građani Srbije moći će od 26. maja da predlažu lokalitete od značaja za lokalnu zajednicu kojima je potrebna obnova, a među kojima će biti rekonstruisana najmanje tri mesta u okviru projekta "Mesto koje voliš danas sačuvaj za sutra" u organizaciji Banke Inteza.


Predsednica Izvršnog odbora te banke Draginja Đurić rekla je na konferenciji za novinare da će konkurs biti otvoren do 30. septembra 2011. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << nakon čega će stručna komisija izabrati deset lokaliteta. Potom će tri mesta sa najviše glasova biti obnovljena.
„Banka inteza će obnoviti lokalitete po izboru građana, a za tu svrhu ćemo izdvojiti 300.000 evra. Ovaj projekat ima za cilj edukaciju o značaju kulturno istorijskog nasleđa, ambijentalnih celina i prirodnih lepota, ali i obnovu onih koje većina prepozna kao mesta od posebnog značaja", rekla je ona.
Stručnu komisiju koja će od predloženih lokaliteta odabrati mesta za koje će se glasati čine: direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vera Pavlović Lončarski, predsednica organizacije Evropa Nostra Srbija Irina Subotić, reditelj Gorčin Stojanović, pisac Vladimir Arsenijević i direktor Sektora za marketing Banke inteze Maja Kolar.
Na današnjoj konferenciji za novinare prikazani su promotivni filmovi u kojima su poznate ličnosti predlagale lokalitete koje bi prema njihovom mišljenju trebalo obnoviti.
Glumac Lazar Ristovski predložio je da se obnove stepenište i plato kod Gardoš kule u Zemunu i pozvao sve građane da glasaju za njegov predlog ili da predlože svoje mesto koje vole.
Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac je predložio obnovu žutog krana kod Beton hale u Beogradu, koji je prema njegovim rečima od značaja za očuvanje industrijskog nasleđa, a glumac Vuk Kostić predložio je obnovu parkića u Bregalničkoj ulici, koji je nekad bio letnji bioskop.
Član stručnog žirija Gorčin Stojanović rekao je da su spomenici kulture i kultura uopšte jedini ambasadori Srbije, jer sve je ostalo prolazno, kao i uspesi sportista koje političari često nazivaju ambasadorima naše zemlje.
„Ne želim da umanjim značaj uspeha sportista, ali kulturna baština ostaje zauvek i to je nešto po čemu će nas u svetu prepoznavati i zato u kulturu treba ulagati, uprkos činjenici da je to bezuslovno ulaganje jer je kultura potpuno neprofitabilna oblast“, rekao je on.
Projekat „Mesto koje voliš danas sačuvaj za sutra“ Banka inteza realizuje uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije, organizacije Evropa Nostra Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Građani mogu da predlažu lokalitete putem interneta na sajtu (www.mestokojevolim.rs), preko fejsbuk stranice, pozivanjem kontakt centra Banke inteze, slanjem na mail adresu (info@mestokojevolim.rs), kao i popunjavanjem specijalnih dopisnica koje se mogu naći u ekspoziturama ove banke.

*izvor: www.beta.rs

kulturaprojekatzaštita lokaliteta od značaja

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.