Banke obustavljaju zajmove u „švajcarcima“

Izvor: Glas javnosti, 22.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke obustavljaju zajmove u „švajcarcima“

BEOGRAD - Konkretne posledice svetske finansijske krize polako počinju da se osećaju i u Srbiji, a poslednji dokaz za to je jučerašnja odluka dve banke - Inteze i Unikredita, da obustave odobravanje kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Zanimljivo je da su banke prestale da odobravaju različite linije pozajmica u švajcarcima i da su za to navele potpuno drugačije razloge, ali u oba slučaja vezane za turbulentna previranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u svetskim finansijama.

Banka Inteza je obustavila izdavanje stambenih kredita u švajcarskim francima zbog povećanog rizika zaduživanja za klijente. Iz banke je saopšteno da se u „uslovima pojačane neizvesnosti i intenzivnijeg kolebanja kurseva koje je karakteristično za valute poput švajcarskog franka, sa nominalno nižom kamatnom stopom i nepredvidivim kretanjima, rizik zaduživanja multiplikuje“.

S druge strane, Unikredit banka je prestala da odobrava gotovinske i potrošačke pozajmice, indeksirane u švajcarskim francima, ali i dalje izdaje stambene kredite, prenosi Beta. Član Izvršnog odbora Unikredit banke Ivan Radojčić rekao je da je razlog za ovakav potez to što je na međunarodnom tržištu praktično nemoguće pronaći izvore finansiranja za švajcarske franke.

„Linije koje smo već povukli iz inostranstva sada koristimo samo za odobravanje stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima“, istakao je on i dodao da će klijenti, kojima su ranije odobreni krediti u švajcarcima, nastaviti da otplaćuju pozajmicu, kako je i ugovoreno.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

NKOSK osigurava kredite u francima

Izvor: B92, 22.Okt.2008

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić optužio je analitičare da daju netačne informacije i navode građane da povlače štednju iz banaka...Jelašić je analitičare koji građane navode da povače novac iz banaka uporedio sa "narikačama" i kazao da se "nijedna od njihovih katastrofičnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.