NKOSK osigurava kredite u francima

Izvor: B92, 22.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NKOSK osigurava kredite u francima

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić optužio je analitičare da daju netačne informacije i navode građane da povlače štednju iz banaka.

Jelašić je analitičare koji građane navode da povače novac iz banaka uporedio sa "narikačama" i kazao da se "nijedna od njihovih katastrofičnih prognoza neće ostvariti", a da će građani koji povuku uloge biti na gubitku.

"Pitam ja vas da li će isti ti analitičari nadoknaditi građanima 12-13 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto izgubljenog prihoda godišnje, kada se uzme inflacija u evro zoni 3,6 odsto, kamata na štednju od osam do 10 odsto godišnje", kazao je Jelašić i dodao da se povlačenjem uloga od 10.000 evra gubi 100 evra zarade mesečno.

On je svoje tvrdnje o stabilnosti srpskog bankarskog sistema potkrepio podacima analize Dojče banke o mogućim uticajima svetske finansijske krize na zemlje centralne i istočne Evrope, koja je objavljena 15. oktobra.

Srbija je u toj analizi prema deviznim rezervama i štednji zauzela drugo mesto na listi 26 zemalja, a prema adekvatnosti kapitala banaka zauzela je prvo mesto i svrstala se u sam vrh po finansijskoj stabilnosti, naveo je on.

To je pokazalo da je rizik u Srbiji mnogo manji nego u Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Ukrajini i baltičkim zemljama, koje su rangirane kao ranjive, dodao je guverner NBS. Guverner kaže da je obezbeđeno dovoljno sredstava za likvidnost banaka i dodale da razloga za povlačenje štednje nema.

Jelašić je pozvao banke da ne zloupotrebljavaju sadašnju situaciju da bi retroaktivno povećavale kamatne stope i dodao da se sada "odvaja žito od kukolja" i da će klijenti pamtiti koje banke su se ponašale korektno a koje ne.

Guverner je kazao da Narodna banka Srbije očekuje od banaka da nastave da daju kredite i rekao da smatra da će garantovanje štednih uloga do 50.000 evra i privremeno ukidanje poreza na kamatu na štednju dodatno podstaći gradjane da polažu štedne uloge.

On je predočio da je povećano osiguranje štednje sa tri hiljade na 50 hiljada evra zadovoljavajuće, jer od ukupno 6.305.260 štediša njih 6.291.521 ima štednju do 50 hiljada, a samo 13.744, odnosno jedan odsto, više od toga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.