Izvor: Blic, 03.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TS: Uredbe o poverljivim nabavkama nezakonite

Organizacija Transparentnost Srbija upozorila je danas da uredbe koje regulišu poverljive nabavke za policiju, vojsku i BIA nisu u skladu sa odredbama novog Zakona o javnim nabavkama.

Uredbe o kojima je reč, a poslednja je doneta nakon stupanja na snagu novog zakona, predviđaju da se na nabavke pojedinih vrsta pokretnih stvari ne primenjuje zakonska procedura, već procedura bez javnog oglašavanja.

Novi Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o javnim nabavkama, međutim, ne dopušta apsolutne izuzetke po vrsti robe koja se nabavlja, ukazuje Transparentnost.

Zakon nalaže da se u svakom konkretnom slučaju, pre određivanja poverljivosti, utvrdi da li bi "saznanje neovlašćenih lica da se takve nabavke sprovode, ili saznanje da predmeti nabavke imaju određene specifikacije ili da se vrše od određenog ponuđača, ugrozilo bezbednost države i građana".

"Imajući to u vidu, smatramo da Vlada treba hitno da izmeni ove nezakonite odredbe", navela je nevladina organizacija koja se bavi borbom protiv korupcije.

U uredbi o poverljviim nabavkama za Bezbednosno informativnu agenciju propisano je da pod poverljive nabavke spadaju, pored ostalog, i nabavke prevoznih sredstava za službene potrebe, sredstava za opremanje prostorija koje za izvršavanje svojih zadataka koristi BIA, kao i "oprema, alati, pribori, uređaji, delovi i sklopovi, sitan inventar i potrošni materijal za izradu, održavanje i eksploataciju pokretnih stvari za posebne namene".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.