Srbija i Amerika: Vučić kaže da šef BIA Vulin nije kažnjen zbog kriminala, već zbog stava o Rusiji

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 10:53

Srbija i Amerika: Vučić kaže da šef BIA Vulin "nije kažnjen zbog kriminala, već zbog stava o Rusiji"

Predsednik Srbije najavio je da će u četvrtak "detaljno govoriti" o Vulinu i američkim sankcijama.

Amerika je stavila Aleksandra Vulina, šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA), na listu sankcija "ne zbog kriminala, već zbog Rusije", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Protiv Vulina nisu uvedene sankcije zbog bilo kakvog kriminala i korupcije, već zbog njegovog odnosa prema Ruskoj Federaciji", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Vučić, najavivši da će detaljnije govoriti u četvrtak.

Američka administracija stavnja na teret šefu BIA "umešanost u organizovani kriminal, trgovinu narkoticima".

Optužen je i da je "zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije", a Rusiji obezbeđivao "platformu za dalji, maligni uticaj u regionu".

"Veoma je važno da se provede istraga. Mislim da je to neki opšti član koji oni (Amerikanci) koriste da nešto napišu i nekog optuže", rekao je Vučić.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je Aleksandra Vulina zato što je "upleten u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije", saopšteno je 11. jula.

Vulin je, dodaje se, održavao "obostrano koristan odnos" sa Tešićem, od ranije pod sankcijama Vašingtona, "pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granice Srbije".

Navode da su Vulinovi potezi "unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji".

Vulin je, navode Amerikanci, koristio pozicije "za ličnu korist", između ostalog i da je "umešan u lanac trgovine drogom".

"Koristio je vlastitu javnu pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu", piše u odluci.

Reagujući na vest o Vulinu, Milorad Dodik, predsednik jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, poručio mu je:

"Brate, dobrodošao u klub sankcionisanih, sada će ti biti lakše", poručio je Vulinu Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Dodik je od ranije pod američkim i britanskim sankcijama.

"To mu je nagrada za njegov patriotizam i istrajnost u očuvanju prijateljskih odnosa sa Rusijom i ruskim narodom.

"Svako ko je neutralan na današnjoj globalnoj političkoj sceni i nije stao na stranu američkih interesa, za SAD je neprijatelj.

"Vulin je za Ameriku 'kriv', jer je ostao principijelan i izričito protiv uvođenja sankciji Rusiji zbog rusko-ukrajinskog sukoba", naveo je Dodik.

Posle tri ministarska mandata u različitim resorima, Aleksandar Vulin ostao je u decembru 2022. bez mesta u Vladi Srbije, ali ne i bez posla.

Ubrzo je postavljen na mesto direktora BIA.

"Moj izbor za direktora Bezbednosno-informativne agencije je dokaz da Aleksandar Vučić ne popušta pod pritiscima i da stranci u ovoj zemlji ne odlučuju", saopštio je Vulin preko sajta njegove stranke Pokreta socijalista.

Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, Slobodan Tešić se iz Bosne preselio u Srbiju gde je počeo da trguje oružjem.

U izveštaju Ujedinjenih nacija 2003. godine, piše da je Tešić 2001. i 2002. godine prodavao oružje Liberiji preko njegove tadašnje kompanije Temeks, zbog čega je upisan na listu UN za zabranu putovanja zbog kršenja sankcija za izvoz oružja u ovu zemlju.

Tešić je tvrdio da nikada nije bio u Liberiji.

Rekao je da je mislio da je oružje namenjeno Nigeriji, zbog, kako je naveo, prethodnih dogovora Dodika sa jednom tamošnjom kompanijom, ali tamo nije završilo.

Navodno je falsifikovan podatak o krajnjem korisniku, tvrdio je Tešić.

BBC je o ovoj aferi izveštavao u dokumentarnom filmu "Trgovina oružjem" 2003. godine.

Prema tom dokumentu, u posao je bio uključen i Orhan Dragaš, današnji direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

Kasnije je utvrđeno da su Tešić i Dragaš nekoliko puta boravili u Monroviji, glavnom gradu Liberije, dok je u toj zemlji na vlasti bio predsednik Čarls Tejlor, sada osuđeni ratni zločinac.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.