Špijuni iz parka

Izvor: Politika, 16.Jul.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špijuni iz parka

Nekada su špijuni radili po kafanama. Sada, kada su stare, čuvene kafane pozatvarane, a karafindli bačeni na smetlište bezbednjačke istorije, siroti špijuni nemaju svoj prostor za rad. Zato im treba nova zgrada.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da su prijatelji Arapi voljni da daju 10 miliona dolara za novu zgradu BIA. Time će, valjda, svi uslovi za reforme tajne službe biti stvoreni. Naime, reformisana Udba imaće komotne uslove za rad. I za nove reforme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Ali, nije samo BIA gladna novih kvadrata, jer je poznato da u tranzicionim društvima, svaki put kada je bezbednjacima tesno, ni građani se baš ne osećaju komforno.  

Iako još nije uspela da prebroji svoje nekretnine, neki eksperti za državnu nepokretnu imovinu i pokretne operativce tvrde da državnih zgrada i kancelarija imamo koliko god hoćemo.

U Beogradu su od bivše velike države ostale sve zgrade.

Nigde, naime, nisu mogli da ih ponesu. Ni u Zagreb, ni Ljubljanu, ni u Skoplje. Tako se dogodio svojevrsni apsurd. Iako živimo u tri puta manjoj državi, za ovoliku administraciju malo su nam i oni silni kvadrati iz SFRJ.

Kvadraturu administrativnog kruga pokušao je, doduše, da reši Mlađan Dinkić, razbacujući silnu administraciju – što po Srbiji, što po Beogradu. Čak je udomljavao birokratiju i u gradovima u kojima njegov URS nije bio toliko jak.

Da li bi, recimo, džinovska zgrada SIV-a podmirila apetite kancelarijskih malih hrčaka? Onaj ko nije prošetao od njenog istočnog krila do zapadnog, taj ne zna šta znači maraton u zatvorenom.

Međutim, džangrizavi administrativci, ovi što hoće još kvadrata, tvrde da je Josip Broz tu zgradu gradio krajnje nefunkcionalno, pa su hodnici pojeli kancelarije. Valjda sa namerom da se oni koji ulaze toliko izmore, da, kada se konačno domognu svojih kancelarija, u njima lakše prihvate ideje samoupravnog socijalizma.

Špijuni, dakle, traže novu zgradu, u državi koja još nije uspela da popiše svu svoju nepokretnu imovinu! Naročito nisu sabrali one vile da Dedinju.

Taj zahtev za novu zgradu tajne službe možda otkriva i korene raspada Jugoslavije. Da su imali gde da rade, možda se zemlja ne bi raspala?

Nijedna zemlja, pa ni Srbija, ipak, neće saznati koliko njena tajna služba ima kancelarija. Na svakoj opštini oni imaju svoju podružnicu, tako da zapravo niko i ne zna gde je njihov poslovni prostor i sreski Aleksa Žunić.

Ali, ako pare od Arapa za špijunsku pametnu zgradu stignu, apelujem da se u njoj otvori jedan retro-restoran u koji bi mogli da pozovu svoje saradnike na besplatnu čorbu.

A za zanovetala koja insistiraju da se sve o toj zgradi sazna unapred, od toga ko će je graditi, ko projektovati i gde će se nabaviti mermer, stručnjaci za bezbednost kažu da bi to bila prva tajna služba o kojoj javnost zna sve. I pre nego što se uselila u svoje apartmane.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 16/07/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.