Smene zbog Bracanovića

Izvor: B92, 05.Mar.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smene zbog Bracanovića

Beograd -- Ministarstvo pravde podnelo je inicijativu nadzornom odboru Vrhovnog suda za razrešenje troje sudija tog suda zbog slučaja Milorada Bracanovića.

Radi se o sudijama koji su odlučivali o puštanju Milorada Bracanovića na uslovnu slobodu. Takođe, ministarka pravde Snežana Malović smenila je upravnika zatvora u Požarevcu zbog propusta povodom slučaja Milorada Bracanovića, bivšeg zamenika šefa BIA.

Kako je rečeno u Ministarstvu, inicijativa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za razrešenje podneta je protiv sudija Dragiše Đorđevića, Sonje Manojlović i Miodraga Vićentijevića, koji su odlučivali o tom predmetu, a kao razlog je navedeno nesavesno i nestručno vršenje sudijske dužnosti.

Vrhovni sud juče je odlučio da se osuđeni Milorad Bracanović prevremeno pusti na slobodu iako je prethodno Okružni sud, koji je i osudio Bracanovića, odbio molbu za prevremeno puštanje.

Vrhovni sud se u toj odluci pozvao na mišljenje nadležnih u Zabeli da je kazna kod Bracanovića delovala, da je proces resocijalizacije okončan, svrha kažnjavanja postignuta i da se recidiv ne očekuje.

Isti sudija i u slučaju Mišića

Osim neobične hitnosti u postupanju i puštanju Bracanovića na slobodu, zanimljiva je još jedna podudarnost.

Naime, veću koje je odlučilo da pusti Bracanovića i da ukine presudu navijaču Urošu Mišiću predsedavao je isti sudija - Dragiša Đorđević, čije je razrešenje sada predloženo.

Oba veća su, kako objašnjavaju u sudu, predmete dobila nasumičnom podelom.

Istovremeno, nije ih interesovalo mišljenje Okružnog suda, koji se tome protivio.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero izjavila je na konferenciji za novinare da nije upoznata sa pokretanjem inicijative za smenu troje sudija tog suda, ali da je inicijativa, ukoliko postoje neregularnosti, sasvim u redu.

Ona je kazala da je za odluku o uslovnom otpustu Bracanovića saznala juče iz medija i da ne zna razloge zbog kojih je veće donelo takvu odluku.

"Ono što sam saznala je da je predmet primljen 3. marta, a ekspedovan 4. marta", rekla je ona. Ona je potvrdila da je sudija Dragiša Đorđević predsedavao i u slučaju Uroša Mišića.

Odluka o puštanju ostaje

Bez obzira na postupak protiv troje sudija, odluka o osobađanju Bracanovića je validna i na nju nema prava žalbe, osim ukoliko se ne utvrdi da su sudije pri odlučivanju izvršile krivično delo.

Milorad Bracanović, bivši zamenik direktora BIA, osuđen je 2006. na dve godine zbog neprijavljivanja pripremanja krivičnog dela ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Inače, on je prvostepenom presudom 2005. za isto delo osuđen na četiri godine zatvora, ali mu je Vrhovni sud godinu dana kasnije umanjio kaznu.

Isti taj sud je u septembru 2008. odbio Bracanovićev zahtev za uslovni otpust, uz obrazloženje da nije postignuta svrha kažnjavanja iako je proteklo vreme predviđeno zakonom za puštanje na uslovni otpust.

Smene u Zabeli

Odmah nakon odluke Vrhovnog suda, ministarka pravde smenila je upravnika Kazneno-popravnog zavoda Zabela Dragoljuba Brajovića i načelnika Službe za prevaspitavanje Radojicu Šutovića zbog, kako je sinoć saopšteno, propusta u radu i neinformisanja nadležnih u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija.

Snežana Malović za B92 kaže da je odlučila da smeni rukovodstvo Zabele jer nisu poštovali proceduru.

"Obzirom da je to hijerarhijska ustanova i da postoji obaveza obaveštavanja nadležnih u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija, u ovom slučaju to nije učinjeno, i zbog toga smo smatrali da postoje propusti u radu”, kaže ministarka Snežana Malović.

"Na ovom primeru se pokazuje da će svi koji lošim radom budu doprinosili da se ruše osnovni društveni interesi biti strogo sankcionisani”, poručuje ona.

"Takođe, želim ovom prilikom da istaknem da će Ministarstvo pravde tokom narednih dana predložiti izmene i dopune tog zakona - Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, gde ćemo sve sistemske propuste u izvršenju pokušati da regulišemo”, najavila je Malovićeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smenjen upravnik Zabele

Izvor: RTV Pink, 05.Mar.2009

Brajović smenjen zbog slučaja Bracanović. . . Ministarka pravde Snežana Malović smenila je upravnika Kaznenopopravnog zavoda Zabela, kod Požrevca, Dragoljuba Brajovića i načelnika Službe za prevaspitavanje Radojicu Šutovića zbog propusta u radu, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Nastavak na RTV Pink...

Sporno puštanje Bracanovića na uslovnu slobodu

Izvor: RTS, 05.Mar.2009

Ministarstvo pravde podnelo inicijativu za razrešenje troje sudija Vrhovnog suda koji su odlučivali o puštanju Milorada Bracanovića na uslovnu slobodu. Bracanović osuđen na dve godine zatvora zbog neprijavljivanja pripremanja ubistva na Ivana Stambolića i Vuka Draškovića. ..Ministarstvo pravde...

Nastavak na RTS...

Od Zabele do Kopaonika

Izvor: Danas, 05.Mar.2009

Ministarka Malović smenila nadležne u „Zabeli“. Zašto? Zato što je Vrhovni sud, svojeručno, odlučio da izvesnog Milorada Bracanovića, bivšeg državnog službenika, pusti na uslovnu slobodu. Zbog čega je onda Zabela „pala“ na ovom slučaju? Ko to zna? U Beogradu u kojem, uzgred, danima...

Nastavak na Danas...

MALOVIĆKA TRAŽI SMENE SUDIJA VSS

Izvor: Press, 05.Mar.2009

Ministarka pravde tvrdi da su sudije u obrazloženju puštanja na slobodu bivšeg šefa SDB-a Bracanovića pogrešno napisale da je to traženo iz „Zabele", zbog čega je dan ranije smenila čelnike ovog zatvora?!. .Ministarka pravde Snežana Malović zatražila je juče razrešenje troje sudija Vrhovnog...

Nastavak na Press...

Traže smenu sudija

Izvor: Glas javnosti, 06.Mar.2009, 02:37

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović podnela je juče inicijativu Vrhovnom sudu Srbije za razrešenje troje sudija tog suda - Dragoljuba Đorđevića, Miodraga Vićentijevića i Sonje Manojlović zbog „nesavesnog i nestručnog vršenja sudijske dužnosti“, saopšteno je juče iz Ministarstva,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.