Služba starog režima čini sve da se vrati

Izvor: Politika, 19.Okt.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Služba starog režima čini sve da se vrati

Nadam se da se BIA neće protiviti javnom publikovanju imena doušnika, bez obzira na to ko su oni i na kojim su položajima danas

Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove bio je, moglo bi se reći, počasni gost na prijemu koji je preksinoć održan povodom Dana bezbednosnoinformativne agencije. Direktor te agencije Saša Vukadinović posebno ga je pozdravio i naglasio da je obaveza BIA da se ta služba nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << više ne zloupotrebi kako je to činjeno devedesetih godina prošlog veka. Drašković, međutim, ne deli utisak prisutnih da mu je na prijemu ukazana možda i veća pažnja nego predsedniku Srbije.

„Meni je Vukadinović uputio izvinjenje za zločine službe na čijem čelu nije bio i za zločine režima protiv koga se i on borio. To je gest za pozdraviti”, kaže Drašković za „Politiku”.

Da li ste saglasni sa ocenom direktora BIA da ste vi najveća žrtva te službe u prethodnom periodu?

Ta nesumnjiva istina izgovorena je, nažalost, sa deset godina zakašnjenja. Deset godina „demokratskih promena” kao da su „pojeli skakavci”, što bi rekao Bora Pekić.

Da li su vas ranije pozivali iz te agencije na slične skupove i ako jesu, zbog čega niste odlazili?

U sedište BIA otišao sam, na moj zahtev, posle 5. oktobra, kada je Goran Petrović bio na njenom čelu. Predao sam mu fasciklu sa dokazima da je Legija operativni organizator masakra na Ibarskoj magistrali, da je bio u trećem autu, i zatražio da BIA istraži taj treći automobil i uhapsi Legiju, u tom trenutku komandanta JSO i „heroja 5. oktobra”. Tražio sam i da se JSO, kao eskadron smrti, rasformira. On me je samo gledao, ne otvarajući ni fasciklu koju sam mu predao. Na kraju je rekao: „To treće auto istražujte vi i SPO”. Eto zašto nisam dolazio na proslave BIA.

Imate li utisak da se u radu te službe nešto ozbiljno menja?

Ozbiljne i željene promene zahtevaju donošenje evropskih zakona o BIA i drugim sličnim službama, uklanjanje iz tih službi svih koji su učestvovali u teroru, ubistvima političkih protivnika, sprezi sa pljačkašima i mafijom. To još nije urađeno, a nije urađeno, pre svega, zbog toga što nije donet zakon o otvaranju tajnih dosijea svih službi bezbednosti od 1944. do danas. Otpori tom zakonu, koji je SPO uputio Vladi Srbije još 2004. svedoče o političkom protivljenju ozbiljnim i evropskim reformama i službi bezbednosti i Srbije same.

Očekujete li da će u skorije vreme konačno biti usvojen zakon o otvaranju dosijea i da li ste o tome razgovarali sa direktorom Sašom Vukadinovićem?

Nadam se da hoće i da se BIA neće, iako ima nagoveštaja da hoće, protiviti javnom publikovanju imena doušnika službi bezbednosti, bez obzira na to ko su oni i na kojim su položajima danas, ako se otkrije da su zbog njihovih špijunskih aktivnosti ljudi hapšeni, zlostavljani, ostajali bez hleba ili su ubijani. I o tome sam razgovarao sa Vukadinovićem.

Da li je to vaš prvi susret sa njim i da li ste razgovarali i o radu BIA? 

Nije prvi susret. Sreli smo se i pre godinu dana kad sam tražio pomoć BIA u prikupljanju dokaza da su Milan Radonjić, Ratko Romić i Stevan Basta pripremali organizaciju atentata na mene u Budvi i da je Radonjić vukao i operativne konce likvidacije Slavka Ćuruvije. Protestovao sam i zbog žalosne istine da BIA, na Radonjićev zahtev, sudu dostavlja video-kasetu o zatvorskoj torturi nad Vladimirom Nikolićem koju je montirao Radonjić dok je bio šef beogradskog resora DB. Rekao sam mu i ono što, verovatno, zna i on da je u današnjoj BIA dosta onih kojima tamo nije mesto i koji su na vezi sa podzemnom Službom bezbednosti starog režima. Ta podzemna služba ima svoje ljude u tužilaštvima, sudovima, medijima, u parlamentu, u državnim organima, u vladinim i nevladinim organizacijama, među mafijašima, ubicama, svuda. Čine sve da se vrate oni i njihovo vreme.

G. Novaković

objavljeno: 20.10.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

BIA I VUK DRAŠKOVIĆ U LJUBAVI!

Izvor: Kurir, 20.Okt.2010, 09:15

BEOGRAD - BIA i Vuk Drašković u ljubavi! Saša Vukadinović, prvi čovek tajne službe, na zanimljiv način obratio se lideru SPO Vuku Draškoviću na proslavi dana Bezbednosno-informativne agencije...BEOGRAD - BIA i Vuk Drašković u ljubavi!..Saša Vukadinović, prvi čovek tajne službe, na zanimljiv...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.