Selmi Bajrami ZABRANJEN ULAZAK u SRBIJU zbog DVOGLAVOG ORLA - Evo odakle zapravo POTIČE  ZNAK koji SRBI smatraju PROVOKACIJOM - I to UKRALI

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2024, 18:31

Selmi Bajrami ZABRANJEN ULAZAK u SRBIJU zbog DVOGLAVOG ORLA - Evo odakle zapravo POTIČE ZNAK koji SRBI smatraju PROVOKACIJOM - "I to UKRALI"

Selma Bajrami izazvala je kontroverze nakon što se pojavio snimak na kojem pokazuje dvoglavog orla na jednoj tezgi, što je izazvalo brojne osude. Danas je zadržana na aerodromu pri pokušaju ulaska u Srbiju, nakon čega je vraćena u Sarajevo, a doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin tvrdi da je ovo naređenje izdao zbog njenog "ponosnog pokazivanja simbola Velike Albanije"

Selma Bajrami izazvala je kontroverze u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << javnosti nakon što se pojavio snimak na kojem pevačica pokazuje dvoglavog orla na jednoj tezgi. Ovaj potez izazvao je brojne osude, a nakon toga, Bajrami je pokušala više puta da se distancira od kontroverznog gesta.

Danas je i zadržana na aerodromu kada je pokušala da uđe u Srbiju, nakon čega je odmah ukrcana u avion kojim je vraćena u Sarajevo.

Zbog zabrane ulaska u Srbiju, doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin izjavio je da je ovo naređenje izdao nakon što je Selma Bajrami "ponosno pokazivala simbole Velike Albanije" pred kamerama.

Ne možete pokazivati simbole "Velike Albanije" i uzimati novac u Srbiji. Kome je "Velika Albanija" ponos, Srbija ne treba da bude tezga. Kao što sam rekao, dok sam služio Srbiji kao direktor BIA izdao sam jedan broj naredbi koje se odnose na sve one koji gaze dostojanstvo Srbije i našeg naroda. Ne znam koje naredbe su ostale na snazi ali najbolje da izdajnici i oni koji misle da se može nekažnjeno pljuvati po Srbiji to sami provere - izjavio je Vulin za Tanjug.

Snimak koji je uledao svetlost dana 5. novembra 2023. godine, na kojem Selma pokazuje dvoglavog orla, pevajući albansku pesmu "Valle Kosovare", razlog je zabrane ulaska.

Nakon današnjeg incidenta na aerodromu Selma je pozirala u restoranu, a uz sliku je postavila i njenu pesmu "Žena sa Balkana".

- Ja sam žena sa ludog Balkana, meni je ljubav slabija strana - deo je pesme koji je pevačica posebno izdvojila.

Simbolika dvoglavog orla

Ovako ukrštene ruke simbolizuju crnog dvoglavog orla i prvobitno su predstavljale podršku državi Albaniji, jer se ova ptica nalazi na njihovom grbu i zastavi.

Dvoglavi orao je drevni simbol koji je prvobitno bio povezan sa Vizantijskim carstvom, predstavljajući duhovnu i svetovnu vlast njegovih vladara. Tokom istorije, postao je uobičajeni heraldički motiv, prisutan i na grbu nekoliko istočnoevropskih država, uključujući i Srbiju.

Na prostoru današnje Albanije, tokom srednjeg veka, motiv dvoglavog orla dugo se koristio, najpre od vizantijskih, a zatim i od srpskih vlastelina koji su vladali ovom teritorijom. Raspadom srpskog carstva, mnogi lokalni vladari nekadašnjeg carstva zadržali su istu ili sličnu heraldiku.

Prema verovanju albanskih istoričara, sadašnji grb Albanije nastao je prema pečatu vođe albanske pobune u srednjem veku, Đurađa Skenderbega. Ovaj simbol se koristio u periodu buđenja albanske nacionalne svesti s kraja XIX i početka XX veka, iako treba napomenuti da je orao na Skenderbegovom grbu bio bele boje.

Zastava i grb Albanije, koji su zvanično usvojeni 1992, koriste simbole koji su se već koristili u pređašnjim albanskim državama - Kraljevini Albaniji i posleratnoj komunističkoj državi. Pokazivanje orla prstima nema inherentno provokativno značenje, već je gest podrške albanskoj državi, slično podizanju tri prsta za Srbe.

Međutim, crni dvoglavi orao je poslednjih decenija dobio negativnu konotaciju, povezanu (iako neosnovanu) sa pristalicama ideje "Velike Albanije". Ovaj koncept obuhvata teritorije koje većina Albanaca smatra svojom nacionalnom domovinom, uključujući Kosovo, Preševsku dolinu (u Srbiji), južni deo Crne Gore, južni Epir u Grčkoj i zapadni deo Makedonije. Ideja o ujedinjenju ovih područja pod albanskom vlašću bila je prisutna još od vremena Prizrenske lige u 19. veku, koja je težila formiranju autonomnog albanskog vilajeta unutar Osmanskog carstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ovo su poznate ličnosti kojima je zabranjen ulazak u Srbiju

Izvor: B92, 22.Jan.2024

Pevačica Selma Bajrami danas je zadržana na beogradskom aerodromu, preneli su mediji, a nakon toga, vraćena je u Sarajevo...Naime, Selma Bajrami nije jedina poznata ličnost kojoj je zabranjen ulazak u Srbiju...Pored nje, zabranjen je ulazak i reperima Jali Bratu i Bubi Koreliju, pevačici Jadranki...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.