Šarića traži najmanje pet država

Izvor: B92, 03.Mar.2012, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarića traži najmanje pet država

Beograd -- Nekoliko velikih država, osim Srbije, kao i njihove bezbednosne službe, zainteresovano je za Darka Šarića, odbeglog narkobosa, piše "Blic".

Upravo je to interesovanje velikih sila razlog zbog čega ni posle dva meseca iz Južne Afrike ne stiže zvanična potvrda da li je on u ovoj zemlji zaista lociran.

Od sredine januara traje prepiska sa policijom JAR kako bi se konačno stavila tačka na najveću akciju koju je srpska BIA pokrenula na suzbijanju krijumčarenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kokaina.

Međutim, iako je uporno insistirano na pitanju da li je Šarić zaista lociran u ovoj zemlji i u kakvom je statusu, konkretan odgovor srpskoj policiji još nije stigao.

Izbegavanje odgovora i jeste razlog zbog čega je vrh srpske policije uveren da je Šarić zaista u JAR, ali da sada „vode velike igre velikih igrača”.

Sigurno utočište

Policija je dugo posle pokretanja akcije Balkanski ratnik pretpostavljala da se Darko Šarić krije u Crnoj Gori, upravo zato što je tu najsigurniji. Postojale su pretpostavke da se krije u Turskoj, pod zaštitom jedne moćne mafijaške porodice, kao id a je našao utočište u nekoj od zemalja na putu Južna Amerika-Evropa, kako bi i dalje organizovao krijumčarenje kokaina.

Direktor srpske policije Milorad Veljović u četvrtak je u Crnoj Gori, posle sastanka sa crnogorskim kolegom Božidarom Vuksanovićem, izjavio da lično veruje da je Šarić lociran i da je trebalo da izjave zvaničnika tamošnje policije u medijima "nekome budu poruka da se skloni”.

Da li je Šarić posle takve poruke zaista uspeo da se skloni ili su nad njim preuzele kontrolu jače služne, najverovatnije američka, za sada je u domenu pretpostavki.

"Srbija je uradila sve što je u njenoj moći, pokrenula je akciju protiv Šarića, sudski postupak, raspisala poternicu, i od tada uradila puno kako bi se ušlo u njegov trag, ali ako je on zasita u JAR, Srbija sad ne može da uradi mnogo. Svaka država ima svoje zakone, pravila i prioritete. Srbija nije jedina država zainteresovana za Šarića, u igri je i Crna Gora, Italija, koja je za njim raspisala poternicu, mnoge druge zemlje, u koje je on švercovao kokain, a naravno tu je i Amerika. Američke službe posebno interesuju karteli sa kojima je Šarić poslovao u Južnoj Americi, kanali za pranje novca, pogotovo preko njihove države Delaver, ali i odnosi koje je Šarić imao u Srbiji i Crnoj Gori. Šarić je bio veoma blizak sa crnogorskom vlašću u vreme kada je u Evropu švercovao na tone kokaina, i ti odnosi danas bi mogli da budu veoma interesantni Amerikancima", kaže za "Blic” izvor iz MUP Srbije.

Informaciju o lociranju Šarića kod Kejptauna prvi je objavio portparol njihove jedinice "Sokolovi" Mekintoš Polela i naveo da je locirana osoba koja odgovara opisu Darka Šarića i da će se u saradnji sa Crnom Gorom, Srbijom i Interpolom proveriti identitet.
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.