Šabić otkriva tajne izbora sudija

Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić otkriva tajne izbora sudija

Sudije sumnjaju da je Visoki savet sudstva koristio podatke od BIA koje se odnose na bračni status, kao i na to da li su im supružnici advokati

Službenici kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića, trebalo bi da do ponedeljka imaju informacije o tome da li su prilikom opšteg izbora sudija u Srbiji korišćeni podaci MUP-a ili BIA. Narednih dana biće obavljene provere u pisanim materijalima Visokog saveta sudstva i pregledani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dosijei sudija koji su se povereniku obratili.

Da li će sumnje nekih sudija da je u ovom postupku prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ostati na „nivou indicija” ili će nadzor otkloniti sumnje da je bilo ovakvih neregularnosti, znaće se uskoro.

„Zaštita podataka o ličnosti je normalna stvar za evropske standarde. Kad se pojavi sumnja u povredu zakona, organ koji je nadležan da štiti zakon obavlja proveru na licu mesta. Reč je o tome da se potvrde ili demantuju sumnje da li su tokom izbora sudija korišćeni podaci koji nisu smeli”, objasnio je za „Politiku” Rodoljub Šabić.

Ovaj nadzor, prema njegovim rečima, podrazumeva i uvid u dosijea ljudi koji su izjavili žalbe, kao i uvid po metodi slučajnog uzorka. Potrebno je, dodaje naš sagovornik, proveriti da li je bilo komunikacije sa nekim institucijama, odnosno da se vidi da li su sumnje sudija osnovane ili ne.

Društvo sudija smatra da su tokom izbora sudija korišćeni i podaci kao što je bračno stanje sudija i tužilaca i profesionalno zanimanje njihovih supružnika.

„To je bio diskriminatorski kriterijum koji je tajno korišćen i koji nije bio propisan unapred. Ne može neko da bude ili ne bude izabran za sudiju u zavisnosti od toga da li mu je suprug ili supruga advokat. Mi nismo znali za korišćenje podataka BIA, dok ministarka pravde Snežana Malović 30. decembra na Televiziji B 92 nije rekla da je Visoki savet sudstva koristio podatke BIA”, kaže Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbija i jedna od 837 sudija koje su konkurisale, ali nisu izabrane na tu funkciju.

Ona ističe da je i direktor BIA Saša Vukadinović rekao da ta služba ima pravo da daje podatke o sudijama, jer je Vlada Srbije, pre reizbora sudija, donela uredbu kojom im je to omogućila. I ministarka i direktor BIA su kasnije svoje izjave demantovali, ali sudije smatraju da je takvo objašnjenje neuverljivo.

Službenici poverenika za informacije od javnog značaja, podsećamo, počeli su juče nadzor u Visokom savetu sudstva, pošto su povereniku dostavljene žalbe Društva sudija Srbije, kao i više individualnih žalbi, u vezi sa uskraćivanjem informacija o postupku izbora sudija, kao i obradom podataka o ličnosti u istom postupku.

Predsednica VSS Nata Mesarović izjavila je da će povereniku staviti na raspolaganje svu dokumentaciju koju bude tražio, ostajući pri stavu da prilikom opšteg izbora sudija nije korišćen materijal ni od MUP-a, ni od BIA.

Dorotea Čarnić

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.