Šabić: BIA podržala zaštitu podataka

Izvor: Mondo, 13.Avg.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: BIA podržala zaštitu podataka

Poverenik Rodoljub Šabić izjavio je da je BIA sprena da podrži niz mera uključujući i onaj o zaštiti podataka.

On je ocenio današnji razgovor sa direktor BIA Nebojšom Rodićem kao konstruktivan i dodao da je ta agencija spremna da podrži predlog mera koje su dali poverenik i zaštitnik građana u oblasti elektronskih komunikacija, a u vezi sa zaštitom privatnosti.

"Ono što je glavno kao poruka >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sa sastanka, koji ocenjujem kao konstruktivan, jeste da je BIA spremna da podrži predlog od 14 mera koje smo dali", rekao je Tanjugu Šabić i naveo da se razgovaralo o pristupu

takozvanim zadržanim podacima u elektronskoj komunikaciji građana.

On je istakao da je to dobro, ali da treba biti realan i reći da je zapravo manji deo tih mera nešto što BIA može da uradi.

"Oni su danas potvrdili spremnost da svoje aktivnosti svedu u ustavne okvire i da ubuduće podacima pristupe isključivo uz odluku suda", rekao je Šabić i dodao da je, ipak, najveći deo mera koje je potrebno doneti stvar aktivnosti drugih organa.

Ukazujući da očekuje da uslede i druge aktivnosti, odnosno da se angažuju i ministarstva pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, vlada i Skupština Srbija, on je istakao da je neophodno doneti neke nove ili izmeniti postojeći zakone kako bi mere bile u potpunosti realizovane.

Šabić je istakao da je sastanak trajao tri sata i da je održan na inicijativu direktora BIA Nebojše Rodića, a da mu je prisustvovao i zaštitnik građana Saša Janković.

"Ragovarali smo o još nekoliko tema, o Zakonu o tajnosti podataka i potrebi da se zameni novim ili izmeni, jer imamo loše stanje u toj oblasti, na šta sam krajem prošle godine upozoravao i vladu i Savet za nacionalnu bezbednost", rekao je Šabić.

On je kazao da se razgovaralo i o takozvanim bezbednosnim proverama, o situacijama kada vlasti proveravaju građane radi obavljanja određenih poslova, kao i o potrebi da se i ta oblast uredi na moderniji način.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.