STROGO POVJERLJIVO: U školi za špijune đaci nemaju ime već šifru!

Izvor: Cafe.ba, 30.Jun.2015, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STROGO POVJERLJIVO: U školi za špijune đaci nemaju ime već šifru!

U kompleksu BIA na Banjici postoji obrazovna ustanova čiji se polaznici predstavljaju specifičnim tajnim kodovima

BEOGRAD - Ni profesori ne znaju prava imena svojih studenata u školi za špijune, koja se nalazi u kompleksu Bezbjednosno-informativne agencije BIA na Banjici u Beogradu.

Ovo je usko specijalizovana škola za tajne agente, čiji se đaci nastavnicima predstavljaju isključivo šiframa koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << dobiju na početku obuke.

Do ovih informacija došao je srpski Njuzvik prilikom ekskluzivne posjete ovom kompleksu i razgovora s direktorom Akademije za nacionalnu bezbjednost ANB pri BIA prof. dr Draganom Simeunovićem.

- U interesu kandidata njihova privatnost se štiti od tuđe radoznalosti tako što se od samog početka prijema svi vode pod samo njima znanim šiframa. Dovoljno je reći: „Broj xy65r je briljirao“ ili „Broj 3tz146trz je odlično savladao arapski jezik.“ Počev od konkursa koji je javan, sve je transparentno koliko je moguće da bude, s obzirom na suštinu struke - objasnio je prof. dr Simeunović za Njuzvik.

Da bi upisali ovu prestižnu školu za špijune kandidati moraju da prođu neke testove.

Težak prijem 

- Prijemni je veoma delikatan jer kandidati prolaze rigoroznu zdravstvenu proveru preko individualnih susreta s komisijom koju čine tri psihologa. Tek nakon toga kandidat pristupa daljim proverama. To su prije svega znanja jezika i istorije, kao i specifičnom testiranju fizičke spremnosti. Nakon svega toga slijedi bezbjednosna projvera. Prostim riječima, na akademiji se uči prisluškivanje, praćenje... Bez tih veština rad ma koje službe nije moguć - kaže Simeunović i ističe da se dosta pažnje posvećuje i informatičkim tehnologijama i forenzici.

Pored fizičke spremnosti, kandidati usavršavaju znanja iz raznih drugih oblasti, pa tako dobijaju obrazovanje na zavidnom nivou.

Izuzetan profil 

- Osim arapskog, uči se još sedam jezika. Moramo da budemo dio modernog svijeta ili ćemo tavoriti poput jeftinog motela koji je zabačen od puta - navodi Simeunović, koji i sam govori nekoliko stranih jezika.

Bivši operativac DB Božidar Spasić potvrđuje za Kurir da poznavanje jezika spada među najvažnije uslove za dobre operativce.

- Osoba koja radi taj posao mora da zna jezike, to je vrlo važan uslov. Ipak, najbitniji od svega su talenat i spremnost na prilagođavanje na terenu i u praksi. Ne možete pripadnike službe iz udžbenika naučiti šta da radi. To je samo teorija, a služba radi na terenu gdje se prilike mijenjaju - kaže Spasić.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.