SRS: BIA zamajava poslanike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: BIA zamajava poslanike

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost danas je razmatrao informaciju Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u vezi sa navodima crnogorskog biznismena Ratka Kneževića, koje su preneli neki mediji, na delu sednice ovog skupštinskog tela koji je bio zatvoren za javnost.

Bezbednosno-informativna agencija je Odboru dostavila izveštaj koji je označen kao službena tajna.

Pre glasanja članova Odbora o tome da li će sednica biti zatvorena za javnost poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srpske radikalne stranke (SRS) istakli su da u izveštaju ne piše ništa što već nije objavljeno u medijima.

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost i šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović rekao je da ono što se nalazi u izveštaju "ne samo da nije tajno, nego da je neverovatno da je bilo kome palo napamet da ono što je napisano tako klasifikuje".

Poslanik SRS Nataša Jovanović rekla je da je Odbor od BIA tražio informaciju o duvanskoj mafiji, kao i o povezanosti predsednika i zamenika predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića sa vođom duvanskog kartela Stankom Subotićem, zvanim Žabac, i njihovom susretu u hotelu Ric u Parizu.

"U informaciji nema ničeg poverljivog nego se jasno pokazalo da BIA ili ne želi da radi svoj posao ili zamajava i ismejava poslanike", rekla je Jovanović i dodala da se postavlja pitanje kako će Odbor da obavlja civilnu kontrolu nad radom BIA.

Ona je rekla da je BIA navela u izveštaju da "informacije koje ima nisu dovoljno proverene i takvog karaktera da mogu da se daju članovima Odbora, a tiču se pojedinih nerasvetljenih ubistava".

Predstavnik BIA Miroslav Panić rekao je da Odbor za odbranu i bezbednost nije organ, ili telo kome je BIA dužna "na operativnom nivou da dostavlja informacije svakog dana, ni svakog meseca".

On je podsetio da je u nadležnosti Odbora da kontroliše zakonitost rada Agencije, a posebno primenu posebnih mera i postupaka.

Panić je rekao da ovo skupštinsko telo može da formira grupu ili da ceo Odbor dođe u BIA i angažuje stručne ljude koji će kontrolisati njen rad.

On je istakao da republički parlament i Odbor ne mogu da nateraju BIA da krši pozitivne pravne norme Srbije, kao što je Zakonik o krivičnom postupku.

Panić je rekao da je, kada je u pitanju šverc cigareta, svima poznato da je u toku sudski postupak, koji je javan i svi mogu da odu na glavnu raspravu i informišu se.

Prema njegovim rečima, protiv osoba koje su optužene vodi se glavna rasprava, a BIA ne može Odboru da da više informacija, osim onoga što je utvrđeno u istražnom postupku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.