Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠEF BIA POKUŠAVA DA SE SPASE Đorđević nije predao izveštaj, hoće da prebaci odgovornost

Direktor BIA Aleksandar Đorđević poslednjih dana pokušao je da odgovornost za pisanje izveštaja o pronađenom oružju prebaci na svog kolegu, šefa beogradskog centra BIA Marka Parezanovića, saznaje "Blic".

Rok za dostavljanje izveštaja, odnosno informisanju državnog vrha o saznanjima i preduzetim radnjama oko oružja i sumnje da je planiran atentat na premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Aleksandra Vučića - istekao je juče.

Kako "Blic" saznaje u Nemanjinoj 11, direktor BIA, advokat Đorđević, nije predao izveštaj.

- Premijer je očekivao iscrpan izveštaj sa svim podacima, detaljima i imenima uključenih počev od pronađenog oružja u Jajincima i Novog Beograda do sumnje da je planiran atentat. Dobio je jedno veliko ništa. Šef BIA nije dostavio očekivani izveštaj - kaže izvor "Blica" iz Vlade Srbije.

Kako dodaje, bilo je jasno još prošle nedelje da neće biti adekvatnog i zadovoljavajućeg izveštaja. Đorđević je zahtev da obrazloži novonastalu situaciju odmah pokušao da okrene u drugom smeru i izvuče se navodom da je on "zadužen za celu Srbiju".

- Očito je bila namera da naglasi da je teritorijalno zadužen i za sva dešavanja trebalo je da zna i beogradski centar kojim rukovodi Marko Parezanović. Činjenica da, iako je posredi prebacivanje lopte u tuđe dvorište, ovaj Đorđevićev navod stoji. S druge strane, sve je zbunio jer se on i Parezanović slove za dobre prijatelje - kaže "Blicov" sagovornik iz Vlade.

Pročitajte još:

Dodatni problem jeste to što Đorđević, iako je direktor BIA, sa celim slučajem koji potresa državu, nije ni upoznat. On nije na vreme tražio izveštaj svojih saradnika.

- Javna je tajna da je Agencijom ove zadnje tri godine praktično rukovodio i držao je na kakvom takvom nivou zamenik Ivan Todorov. Đorđević se u posao nije mnogo mešao - dodaje sagovornik iz Vlade.

Ono što u Nemanjinoj 11 takođe nije nepoznanica jeste i da su se u BIA više bavili međusobnim razmiricama i podelama nego onim što im je u opisu funkcija. U javnost su poslednjih dana procurile informacije da su pojedini ministri neovlašćeno prisluškivani i da je to rađeno kako bi bili držani u šaci, ali i za slučaj da je potrebno da se diskredituju. Jedan od njih je ministar policije Nebojša Stefanović.

Pročitajte još:

Zakulisne radnje u bezbednosnoj agenciji poslednjih dana dodatno je dosolio jedan visoki vladin funkcioner. Tako je u BIA, umesto praćenja bezbednosti državnog vrha značajnija akcija, kojoj se polaže više pažnje - pronaći one koji navodno puštaju u medije informacije o stanju u BIA.

Vučić: Neki nisu radili svoj posao

- Kako je moguće da neko ostavi onoliko oružje a da ne bude uhvaćen? Neki nisu radili svoj posao i zato će biti promena. Moraću i ja da budem smenjen sa mesta šefa svih bezbednosnih službi jer nisam uspeo neke stvari da uradim. Više sam verovao u određene sposobnosti pojedinih ljudi i za to ću biti sankcionisan - rekao je premijer Aleksandar Vučić u ponedeljak uveče u emisiji "Upitnik" na RTS-u.

Zamenik šefa ide u Olimpijski komitet

U Vladi, iako je bio dan odluke, juče niko nije želeo da potvrdi ili demantuje da li je neki od šefova bezbednosnih agencija BIA ili VBA ponudio ostavke. Osim navoda da je to posle svega gotovo izvesna stvar, druge pojedinosti nisu mogle da se čuju.

- Ono što je sigurno, kako sada stvari stoje, zamenik direktora BIA Ivan Todorov biće novi predsednik Olimpijskog komiteta - kaže "Blicov" sagovornik.

Šta znamo

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šef BIA pokušava da se spase

Izvor: OkRadio.rs, 09.Nov.2016

Direktor BIA Aleksandar Đorđević poslednjih dana pokušao je da odgovornost za pisanje izveštaja o pronađenom oružju prebaci na svog kolegu, šefa beogradskog centra BIA Marka Parezanovića, saznaje "Blic". Rok za dostavljanje izveštaja, odnosno informisanju državnog vrha o saznanjima i preduzetim...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.