Revizor: Gde su potrošene donacije

Izvor: Blic, 31.Jul.2013, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizor: Gde su potrošene donacije

Povećavanje zarada mimo zakona, nenamensko trošenje budžetskih sredstava i zloupotreba državnih donacija samo su neke od nepravilnosti koje je ustanovila Državna revizorska institucija tokom provere nekoliko budžetskih korisnika poput Elektroprivrede Srbije, PTT, BIA i Agencije za lekove.

Do zvaničnog objavljivanja ovih izveštaja o kontrolama, prvi čovek DRI Radoslav Sretenović nije želeo da otkriva gde je tačno koji prekršaj napravljen, ali za „Blic“ kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da treba očekivati veoma interesantne podatke.

- Do sada nije bilo lokalne samouprave u kojoj nismo utvrdili da je na plate potrošeno više sredstava nego što treba i mimo zakona. To je sada uočeno i kod ostalih budžetskih korisnika - objašnjava Sretenović. Tokom poslednjih revizija uočen je i jedan obrazac koji se ponavlja.

DRI neovlašćena?!

Najveće iznenađenje za generalnog državnog revizora bilo je kada je pročitao rešenje Prekršajnog suda u Valjevu u kome je pisalo da se prekršajni postupak obustavlja jer podnosilac zahteva, odnosno DRI, nije ovlašćena za podnošenje zahteva.

- Uputili smo oštar protest Višem prekršajnom sudu i oni su se ljudi zgranuli kada su videli - kaže Sretenović.

- Kada je nastupilo ograničenje visine plata u javnom sektoru, da bi nastavili trend rasta oni su aktivirali mehanizam prekovremenog rada preko koga su nadoknadili iznos plata. To će biti u izveštajima, neću reći kog korisnika, ali jako interesantna stvar - objašnjava državni revizor.

On navodi da je kod jednih budžetskih korisnika uočeno nenamensko trošenje novca, kod subvencija kao i uobičajenih nepravilnosti u postupcima javnih nabavki.

- Posle izmena zakona o Javnim nabavkama, nepravilnosti u postupcima se više ne tretiraju kao prekršaji već kao krivično delo, tako da će svaka prijava po tom osnovu imati ubuduće mnogo veću težinu - kaže Sretenović.

DRI je od sada podnela preko 462 zahteva za pokretanje prekršajnih ili krivičnih postupaka, ali je do sada samo u 33 procesa doneta pravosnažna presuda. Svaka petnaesta je dobila epilog.

Ono što Sretenovića brine je to što na adresu DRI sve češće stižu prvostepene presude o obustavljanju postupaka zbog zastarelosti. To se desilo u slučaju tužbe protiv JKP „Naissus“ iz Niša kod kojeg su uočene nepravilnosti javnih nabavki tokom 2010. Zbog zastarelosti postupak protiv JKP „Lazarevac“ obustavio je Prekršajni sud u Lazarevcu. DRI se žalio Višem prekršajnom sudu i sada čeka odgovor.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.