Razgovor o prisluškivanju sa direktorom BIA

Izvor: Glas javnosti, 13.Avg.2012, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovor o prisluškivanju sa direktorom BIA

BEOGRAD - Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti i zaštitnik građana Rodoljub Šabić i Saša Janković danas bi trebalo da se sastanu s novim direktorom BIA Nebojšom Rodićem kako bi razgovarali o pristupu bezbednosnih službi informacijama o razgovorima i SMS porukama građana kod mobilnih operatera u Srbiji.

Posle nadzora poverenika za zaštitu podataka, mobilnih operatera ko i kako koristi podatke o pozivima građana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << otkriveno je da je samo jedan operater za godinu dana dobio 4 hiljade zahteva za uvid u listinge, javlja B92.

Od tog broja više od polovine je bilo bez odluke suda, odnosno protivzakonito.

"Ja sam bio zaprepašćen činjenicom da se samo jedan od četiri provajdera, koji imaju milione korisnika, usudio da prati broj pristupa zadržanih informacija, dakle ni slučajno da kontroliše šta to službe rade, samo da konstatuje broji koliko puta one to rade", rekao je Šabić.

Tri se provajdera, dodao je, nisu usudila čak ni da aktiviraju softverske aplikacije koje to omogućavaju

U istom periodu zabeleženo je i skoro 280.000 direktnih pristupa bazama podataka bez ikakve dozvole, a ako se uzme u obzir da je u proseku toliko pristupa bilo i kod ostalih mobilnih operatera koji to nisu evidentirali dolazi se do broja koji premašuje milion.

Poverenik i ombudsman dali su 14 preporuka republičkoj Skupštini i Vladi, koje je podržao tada samo ministar unutrašnjih poslova, a sadašnji premijer Ivica Dačić.

"Nijedna od bezbednosnih struktura to ne može da uradi sama. To je problem funkcionisanja sistema. Mi u sistemu nemamo elemente koji se moraju graditi i zato je predloženo tih 14 mera. Biće potrebno i angažovanje i drugih ministarstava – odbrane , pravde i vlade i naravno parlamenta", naveo je Šabić.

Problem predstavlja i to što je uvoz opreme za prisluškivanje i tajno snimanje potpuno slobodan. Takvu opremu moguće je kupiti preko malih oglasa, a niko ne kontroliše ko je koristi i u koje svrhe.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.