Pozitivno o saradnji sa Srbijom

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Avg.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivno o saradnji sa Srbijom

Vašington -- Američki Stejt department pozitivno je ocenio bilateralnu saradnju sa Srbijom u oblasti borbe protiv terorizma.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju,ocenjeno je da su srpska Uprava carina, policija, granična policija, BIA i druge bezbednosne službe nastavile sa unapređivanjem saradnje unutar vlade.

Podseća se da je u martu usvojen novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << terorizma, koji će, kako se navodi, pomoći u borbi protiv terorizma i koji je u skladu s međunarodnim standardima.

Nastavljeno je i unapređivanje saradnje dve zemlje, a SAD su nastavile s programom obuke i pomoći Vladi Srbije u oblasti borbe protiv terorizma.

U februaru je služba Ministarstva pravde SAD ICITAP (Program za pružanje pomoći u krivičnim istragama) sprovela radionice u kojima su učestvovali srpski policajci, a iz oblasti međunarodnog terorizma, formiranja zajedničkih snaga za borbu u toj oblasti, istražnih tehnika, obrade mesta zločina i istraživanja.

Bez akata terorizma na Kosovu

Stejt dipartment je ocenio da na Kosovu u 2009. godini nije bilo direktnih akata terorizma u prethodnih godinu dana ali da su islamski ekstremisti sa Kosova ipak bili uključeni u domaće i međunarodne zavere.

"Tokom 2009. godine nije bilo direktnih terorističkih akata na Kosovu, iako su islamski ekstremisti bili uključeni u domaće i međunarodne zavere. Ekstremisti su nastavili da održavaju veze sa organizovanim kriminalom. Kosovska vlada i Euleks su tokom godine nadzirali sumnjive terorističke aktivnosti", piše u izveštaju Stejt departmenta za 2009. godinu.

Nedavno osnovana Kosovska obaveštajna agencija (AKI) i Euleks sumnjaju da su neke od mnogobrojnih islamskih nevladinih organizacia, koje rade na Kosovu, bile uključene u sumnjive aktivnosti, posebno u pranje novca namenjenog budućim terorističkim aktivnostima na Bliskom Istoku.

Stejt department ocenjuje da kosovska vlada pokušava da spreči ekstremiste da zloupotrebe nevladine organizacije kako bi stvorile uporište ne Kosovu.

"Porozne granice, koje trgovci ljudima i šverceri oružja i narkotika lako prelaze, sprečavaju napore u borbi protiv terorizma. Kosovska pogranična policija i Kfor zajednički su patrolirale 'zelenom granicom', područjem na kome ne postoje zvanični granični prelazi", navodi se u izveštaju.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stejt Department: Bh. agencije sarađivale u borbi protiv terorizma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Avg.2010

Organizacije za sprovođenje zakona BiH tokom prošle godine sarađivale su sa SAD u oblasti borbe protiv terorizma, uprkos etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političih lidera čime je ometeno funkcionisanje vlasti, navodi se u godišnjem izvještaju američkog Stejt Departmenta,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

STEJT DEPARTMENT HVALI SARADNJU SA SRBIJOM

Izvor: Kurir, 07.Avg.2010

BEOGRAD/VAŠINGTON - Američki Stejt department u godišnjem izveštaju o globalnom terorizmu pozitivno je ocenio saradnju srpskih službi bezbednosti unutar vlade, kao i bilateralnu saradnju dve zemlje u oblasti borbe protiv terorizma...U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, Stejt department je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.